Hlavní obsah

Konečně oteplení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po mimořádně dlouhém období, v němž bylo počasí zaseklé v podprůměrných teplotách, zvýšené oblačnosti a častých srážkách, přijde tento týden vytoužené oteplení. I když zpočátku budou velmi studená rána, od středy už začnou maxima stoupat přes 20 stupňů a na víkend bychom se mohli dočkat i letních hodnot. Novinkám to řekla meteoroložka Dagmar Honsová.

Živě: Aktuální záběry z panoramatických kamer 31.5.2021 Video: Sitour / Novinky.cz

 
Článek

„Poslední květnový den odstartoval v horských oblastech i mrazem. Na Šumavě na Horské Kvildě a Rokytské slati teplota klesla k -5,5 °C, v Jizerských horách na Jizerce k -3,5 °C nebo v Orlických horách v Orlickém Záhoří-Vodárna k -0,5 °C.

Chladno bylo i v nižších polohách – v Karlových Varech 0,8 °C, ve Strakonicích 0 °C, v Doksanech 3 °C, v Liberci 3,1 °C,” popsala meteoroložka chladné pondělní ráno.

„V úterý 1. června začíná meteorologické léto a jeho start bude ještě nejchladnější za posledních sedm let. V odpoledních maximech se teplota zastaví na 20 stupních, poté ale půjdou teploty přece jen nahoru a konec týdne přinese v maximech i letní teploty. Zároveň se ale budou místy tvořit bouřky nebo přeháňky,” řekla Honsová.

V první polovině nového týdne se ale podle ní ještě budeme muset připravit na chladnější vzduch od severovýchodu, a to kolem tlakové výše Waltraud, která se ze Severního moře posune nad Skandinávii. „Pozor tak na studená rána, kdy při zmenšené oblačnosti opět očekáváme ojediněle i tvorbu přízemních mrazíků,” upozornila meteoroložka.

Proč je v Česku pořád zima? Tady je odpověď

Věda a školy

V pondělí bude zpočátku dne jasno až polojasno, během dne až oblačno a ojediněle přeháňky. Odpolední teploty vystoupí na 15 až 19 stupňů.

V úterý bude oblačno až polojasno, ojediněle se vyskytnou přeháňky. Ranní teploty budou na 1. červen opravdu nízké, a to pouze mezi 7 a 3 stupni, ojediněle se dokonce objeví přízemní mrazíky. Nejvyšší odpolední teploty vzrostou na 16 až 20 stupňů.

Ve středu by mělo na obloze panovat opět oblačno až polojasno, jen ojediněle se objeví přeháňka. Ranní teploty už budou vyšší, ale stále žádný hic, pouze mezi 10 a 6 stupni. Odpolední maxima už ale poskočí na příjemných 18 až 22 stupňů.

Oblačná až polojasná obloha s ojedinělými přeháňkami bude také ve čtvrtek. Po ránu se opět ochladí na 10 až 6 stupňů, přes den půjdou teploty nahoru k 20 až 24 stupňům.

O víkendu konečně letní teploty

V pátek bude polojasno, během dne se ojediněle vyskytnou přeháňky. Ráno opět chladné s teplotami mezi 10 a 6 stupni, ovšem přes den už bychom měli naměřit 21 až 25 stupňů. „Letní teplotu, tedy 25 stupňů, v Česku naměříme po 23 dnech,” připomněla Honsová.

Na sobotu hlásí předpověď polojasno, během dne až oblačno a místy přeháňky nebo bouřky. Ranní teploty klesnou k 13 až 9 stupňům, odpolední budou stoupat na 21 až 25.

V neděli bude polojasno, během dne až oblačno a místy je třeba počítat s přeháňkami nebo bouřkami. Ranní teploty se opět budou pohybovat mezi 13 a 9 stupni. Denní maxima budou stoupat k 21 až 25 stupňům, při malé oblačnosti bude až kolem 26 stupňů.

Foto: Tom Nicholson, Reuters

Rána budou ještě chladná, odpolední teploty ale už budou výrazně příjemnější

Co znamená „ojediněle“ nebo „místy“
:: Beze zmínky – jev se nečeká, nebo max. na 4 % území.
:: Ojediněle – jev zasáhne 5 % až 29 % území, tedy méně než třetinu.
:: Místy – jev se vyskytne na 30 % až 69 % území, tedy zhruba na polovině.
:: Na většině území – jev se očekává na více než 50 % území, tedy na více než polovině.
:: Bez specifikace – pokud meteorolog řekne „bude sněžit“ bez upřesnění četnosti, znamená to, že se jev se očekává na více než 70 % území, tedy skoro všude.
:: Jasno – obloha je zcela bez mraků.
:: Skoro jasno – 1 až 2 osminy mraků, většina oblohy bez oblačnosti.
:: Polojasno – 3 až 4 osminy mraků, zakryta je polovina oblohy.
:: Oblačno – 5 až 6 osmin mraků, většina oblohy je zakryta.
:: Skoro zataženo – 6 až 7 osmin mraků, obloha je téměř zakrytá.
:: Zataženo – 8 osmin mraků, obloha není přes mraky vůbec vidět.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám