Hlavní obsah

Konec presumpce neviny? Finance pletou bič na daňové poradce

Právo, Jakub Svoboda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V chystané novele zákona o daňovém poradenství přichází ministerstvo financí (MF) podle zjištění Práva s kontroverzním návrhem, aby daňoví poradci nesměli provozovat svoji živnost v době, kdy by byli trestně stíháni policií. V případě podezření z úmyslných trestných činů dokonce i kvůli obviněním vůbec nesouvisejícím s jejich profesí.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

To znamená, že by přišli o práci ještě předtím, než by byli vůbec obžalováni, natož aby o jejich případné vině či nevině rozhodl soud. MF chce tímto opatřením podle svého mluvčího Ondřeje Jakoba posílit ochranu klientů, avšak podle některých právníků i samotné Komory daňových poradců (KDP) to odporuje principu presumpce neviny.

Návrh novely zaslalo MF už v půlce října do tzv. vnějšího připomínkového řízení, do konce příštího týdne by se tak k němu měla vyjádřit další ministerstva. „Hlavním důvodem této úpravy je ochrana klienta. Zahájení trestního stíhání lze považovat za ohrožení důvěry v další řádný výkon daňového poradenství dotyčným daňovým poradcem nebo daňově poradenskou společností,“ zdůvodnil Právu návrh MF Jakob.

Novela podle něj obsahuje ustanovení, podle kterého „by daňový poradce měl ze zákona pozastaven výkon daňového poradenství v případech, kdy proti němu bude zahájeno řízení týkající se omezení nebo zbavení jeho svéprávnosti, trestní stíhání pro úmyslný trestný čin nebo pro trestný čin spáchaný z nedbalosti v souvislosti s výkonem daňového poradenství“.

Daňový poradce by přitom nesměl podle MF dělat svoji práci až do pravomocného skončení trestního řízení, tedy do zastavení stíhání státním zástupcem nebo do rozsudku soudu.

Přerušení činnosti by mohlo poradce zničit

Komora daňových poradců (KDP) s návrhem MF nesouhlasí. „Podle našeho názoru odporuje principu presumpce neviny,“ reagoval na dotaz Práva viceprezident KDP Martin Tuček. Upozornil, že v případě jeho schválení by komora měla ze zákona povinnost pozastavit výkon poradenství v případě zahájení trestního stíhání pro všechny úmyslné trestné činy, ne tedy jen ty, které souvisejí s výkonem daňového poradenství.

Návrh novely má navíc podle Tučka i další nedostatky. „Neřeší související problém – povinnou součinnost orgánů činných v trestním řízení vůči komoře při poskytování informací o zahájení trestního stíhání daňového poradce nebo daňově poradenské společnosti,“ uvedl.

Nápad ministerstva se pak nelíbí ani mnohým právníkům. „Považoval bych to za zásadní porušení principu presumpce neviny,“ řekl Právu advokát, který si nepřál být jmenován. Podle něj by se také mohl otevřít prostor pro neférové praktiky konkurenčního boje, protože k zahájení trestního stíhání mohou policii teoreticky stačit obvinění, jejichž nepravdivost vyjde na světlo až mnohem později.

„Poradenské společnosti by to mohlo nenávratně poškodit její pověst a v důsledku ji i zlikvidovat. A to i v případě, že by trestní stíhání trvalo jen velmi krátce,“ dodal právník.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám