Hlavní obsah

Konec povinných respirátorů přijde nejpozději 11. května

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Povinné nošení respirátorů ve zdravotnických zařízeních a v zařízeních sociálních služeb skončí nejpozději 11. května. Pokud se poslancům podaří ještě před tím projednat a schválit ukončení pandemické pohotovosti, přestane být ochrana dýchacích cest povinná ještě dříve, uvedla Česká televize.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

„Pokud budou obstruovat celý týden, tak příští týden navrhnu zrušení respirátorů ve zdravotnických zařízeních a domovech pro seniory,“ uvedl ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09).

Respirátory či roušky aktuálně zůstávají povinné jen ve zdravotnických zařízeních a pobytových zařízeních sociálních služeb, kde může potenciální šíření nákazy představovat riziko.

Ministr Válek dříve hovořil o tom, že o konci respirátorů rozhodne ve druhém květnovém týdnu. Nyní je jasné, že konec přijde možná ještě dřív, nejpozději 11. května. Záležet bude i na tom, kdy se Sněmovna dostane k ukončení pandemické pohotovosti.

Vláda chtěla zrušit zbývající covidová opatření, poslanci mají jiné priority

Domácí

Konec pandemické pohotovosti vláda minulý týden navrhla na 3. května. Návrh nicméně musí posvětit Sněmovna, která je již druhý den blokována obstrukcemi opozice, a není tak zřejmé, kdy se poslanci k tomuto bodu mimořádné schůze dostanou.

Pandemická pohotovost umožňuje ministerstvu zdravotnictví vydávat plošná opatření proti šíření koronaviru. Ten je v posledních měsících na ústupu a počty nově nakažených i hospitalizovaných setrvale klesají.

V úterý přibylo 1372 nových případů. S covidem je hospitalizováno 606 pacientů.

Novinky se zapojily do projektu Česko si povídá. Chcete se zapojit do diskuse o klíčových tématech, která rozdělují společnost? Odpovězte na následující otázku. Více informací zde

Reklama

Výběr článků

Načítám