Hlavní obsah

Konec povinných kvót dohodnutý na summitu EU čeští politici vítají

Právo, ada

Vzácnou shodu našli v pátek politici při hodnocení summitu EU k migraci. Právem oslovení poslanci bez ohledu na partajní příslušnost výsledky uvítali. I proto, že před zahájením panovala skepse, že k dohodě nedojde. Někteří nicméně připouštějí, že je třeba vyčkat, jak se opatření budou uplatňovat v praxi.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Zleva rakouský kancléř Sebastian Kurz, německá kancléřka Angela Merkelová, český premiér Andrej Babiš a lucemburský premiér Xavier Bettel.

Článek

„Výsledky pokládám za úspěch, protože před summitem panovaly obavy, že nedojde k dohodě,“ řekl Jan Hamáček (ČSSD), pověřený řízením české diplomacie. Podle něj musel každý ustoupit, nicméně dohodu považuje za solidní.

„Pokládám to za konec diskuse o kvótách a zahájení smysluplného řešení problému migrace,“ dodal Hamáček s tím, že o podobném řešení od začátku krize mluvila V4, tedy o větší ochraně hranic a zpracování žádostí žadatelů o víza mimo území Evropy. Podle místopředsedy ODS Martina Kupky jdou závěry summitu správným směrem.

„Některé vážné problémy jako azylová politika se ale jen odsunuly,“ uvedl. Připomněl, že od počátku upozorňovali na nefunkčnost kvót, které jsou ve výsledku nehumánním řešením. Jasný odklon od kvót tudíž ODS jednoznačně vítá.

„Rádi bychom, aby se snaha o větší obranyschopnost evropských zemí přesunula rychleji z roviny politické deklarace do praxe,“ dodal Kupka.

„Je dobře, že automatická relokace už není ve hře, a je potřeba pomáhat lidem v zemích konfliktu,“ řekl šéf pirátů Ivan Bartoš s tím, že jde o to, kdo dostane status válečného uprchlíka.

Budoucnost ukáže

Za jistý pokrok označil výsledek šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Podle něj jde o vítězství těch, kteří byli proti povinným kvótám. „Dobrovolnost je zajímavá, ale počkáme si, jak to bude doopravdy fungovat. Jestli nebudou záchytná střediska ještě přeplněnější, protože koneckonců nikdo nepřistoupí dobrovolně ani povinně na přijímání,“ uvedl.

Také lidovci slovy svého místopředsedy Jana Bartoška pozitivně hodnotí odmítnutí kvót jako nefunkčního řešení.

„Mám radost, že došlo k dohodě a vůli ke společnému postupu, protože situace byla tak napjatá, že kdyby se rozešel summit rozhádaný a nenašel jakoukoli společnou dohodu, tak by to skutečně ohrožovalo budoucnost EU a schengenského prostoru,“ ohodnotil výsledek předseda klubu poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Chce se mně říct: no konečně,“ uvedl předseda STAN Petr Gazdík, který rovněž vítá, že neprošly kvóty. Starostové podle něj tvrdí, že je nutné pomáhat co nejblíže místu krize a už tam oddělovat, kdo je opravdu uprchlík před válkou a kdo ekonomický migrant.

„Stejně tak jsem rád, že se začalo mluvit o zvyšování obranyschopnosti Evropy. Vypadá to rozumně, ale počkejme si, jak bude vypadat realizace v praxi,“ dodal Gazdík.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám