Hlavní obsah

Konec kauzy Michalákové: Soud ve Štrasburku zamítl odvolání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Velký senát Evropského soudu pro lidská práva (ESLP) ve Štrasburku se nebude zabývat odvoláním v případu odebrání synů Evy Michalákové norskými úřady. Rozhodnutí ve prospěch Norska je pravomocné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Michaláková

Článek

Soud v pondělí zamítl ženinu stížnost proti lednovému rozhodnutí, podle kterého Norsko neporušilo právo matky a dětí na respektování rodinného života. Verdikt tak nabyl právní moci, sdělil ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka.

ESLP rozhodl poprvé o stížnosti Michalákové v lednu tohoto roku. Již tehdy konstatoval, že norský soud dostatečně zdůvodnil, proč nesmí syny vídat.

Michaláková se ve sporu o děti odvolala proti verdiktu Evropského soudu pro lidská práva

Domácí

Michalákové a jejímu manželovi Josefovi Michalákovi dva jejich syny odebrala norská sociální služba Barnevernet v roce 2011 kvůli podezření ze zneužívání ze strany otce, zanedbávání a týrání.

Na Barnevernet se obrátila pracovnice mateřské školy, kterou děti navštěvovaly. Bylo jim tehdy dva a pět let. Matka oba syny viděla naposledy v roce 2014, protože sociální služba usoudila, že má na děti negativní vliv.

Podezření se nepotvrdila

Podezření se sice nepotvrdila, ale norský soud považoval zjištění za natolik závažná, že děti nechal u pěstounů. Matku pak norské úřady zbavily rodičovských práv k oběma synům, otci práva ponechaly. Odůvodnily to tím, že matka při setkáních děti stresovala.

Matka s následnými odvoláními neuspěla, a obrátila se proto se stížností na Evropský soud pro lidská práva.

V lednovém verdiktu ESLP uvedl, že norské instituce neporušily právo Michalákové na respektování rodinného života a svá rozhodnutí přesvědčivě odůvodnily. Zbavení rodičovské odpovědnosti bylo podle soudu nezbytné, aby se zamezilo dalšímu mediálnímu šíření citlivých informací o dětech ze strany matky.

Hodonínský soud rozhodl ve prospěch matky

Případem se zabýval i hodonínský okresní soud, který oba syny svěřil do péče Michalákové v roce 2021. Rozhodnutí ale fakticky nemá žádné účinky, neboť se obě děti nacházejí stále v Norsku.

Michaláková se přestěhovala z Hodonína do Norska v roce 2003. V roce 2005 se vdala za krajana Josefa Michaláka. V roce 2005 se jim narodil syn Denis, o tři roky později syn David.

Případem se zabývali i čeští politici včetně ministerstva zahraničí, které kvůli případu předalo Norsku diplomatickou nótu.

Vzhledem k tomu, že Michaláková vyčerpala všechny prostředky právní ochrany, lze rozhodnutí ESLP brát jako konečné.

Michaláková se ve sporu o děti odvolala proti verdiktu Evropského soudu pro lidská práva

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám