Hlavní obsah

Komunistka Konečná kritizovala Cyrila Svobodu

Právo, Novinky, gö, ora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Komunistická poslankyně Kateřina Konečná ostře kritizovala počínání ministra zahraničních věcí Cyrila Svobody (KDU-ČSL). Poslankyně ve čtvrtek v interpelaci na předsedu vlády Jiřího Paroubka uvedla, že "jedním z největších problémů zahraniční politiky ČR je Svoboda sám".

Článek

Konečná již dopoledne uvedla, že má kuloární zprávy o tom, že Svoboda hodlá ještě do konce volebního období jmenovat 50 nových českých diplomatů. Požádala proto premiéra, aby vyhlásil moratorium na jejich uvedení do funkce.

"To rozhodně vylučuji," řekl ČTK mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář. Připravuje se podle něj výměna deseti až dvaceti velvyslanců. Ambasadoři se vyměňují po čtyřech letech a proces jmenování nového velvyslance je složitý. Střídají se obvykle v srpnu nebo v září. Stejná situace byla i loni touto dobou, upřesnil mluvčí.

Konečná hájila Kavana

Konečná si na parlamentní půdě vůči Svobodovi nebrala servítky. Podle komunistické poslankyně ministr pochybil zejména při financování kampaně k referendu o vstupu ČR do EU. Dále zástupkyně KSČM kritizovala příkré odsouzení působení exministra zahraničí Jana Kavana (ČSSD) jako šéfa Valného shormáždění OSN.

Konečná poukázala i na údajnou "hysterii" vůči Kubě ze strany českého ministerstva zahraničí. Komunisté jsou známí svými těsnými vazbami na kubánský režim Fidela Castra.  

Paroubek v odpovědi poslankyni uvedl, že má někdy s lidovcem Svobodou odlišná stanoviska, ale v základní orientaci na EU a NATO se shodnou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám