Hlavní obsah

Komunisté mění taktiku: Bývalého politruka ve vedení kraje možná vymění za jiný post

– Karlovy Vary
Právo, Jiří Ovčáček

Komunisté se sice stále staví za svého náměstka hejtmana Karlovarského kraje pro školství a bývalého politruka Václava Sloupa a odmítají ustoupit protestujícím studentům, ale v pátek v noci se podle informací Práva dohodli na ústupové variantě. Pokud bude soc. dem. trvat na jeho odchodu z vedení kraje, budou výměnou pro sebe požadovat jiný vedoucí post.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Náměstek hejtmana Karlovarského kraje pro školství Václav Sloup z KSČM při jednání krajského zastupitelstva v Karlových Varech.

Článek

K tomu, aby zvážili jeho výměnu, už KSČM vyzval i karlovarský hejtman Josef Novotný (ČSSD). První místopředseda komunistů Petr Šimůnek nechtěl verdikt nad Sloupem prozradit.

„To, o čem jsme hovořili, sdělíme až v pondělí ráno partnerům ze soc. dem.,“ řekl v pátek Právu.

KSČM se chystá na debaty s protestujícími studenty. A řešit se bude právě Sloup. Diskusí se zúčastní například komunistický europoslanec Jaromír Kohlíček.

„Bude to jedna nebo více debat, mělo by to být v druhé polovině března. Velmi rád se zúčastním. Věřím, že debata bude korektní, abychom si skutečně vyměnili argumenty,“ uvedl na dotaz Práva Kohlíček. Jenže na páteční noční poradě přišli zjevně komunisté k závěru, že ve veřejných debatách o Sloupovi nemohou uspět.

„Politický rasismus“

Kohlíček je přesvědčen, že je Sloup ostrakizován. „Je to to, čemu se říká politický rasismus,“ soudí. Podle europoslance je třeba hodnotit náměstka hejtmana „podle aktivity a nikoliv podle nálepky“.

Zároveň Kohlíček srovnal Sloupův případ s kauzou moderátora televize Nova Karla Voříška, který byl stažen z obrazovky kvůli tomu, že se jeho jméno objevilo ve svazcích StB.

Na dotaz Práva, jak chce studenty protestující proti Sloupovi přesvědčovat, Kohlíček uvedl: „Zejména bych se snažil studentů zeptat, jaké mají racionální argumenty.“

Během debaty chtěl Kohlíček poukázat, že Sloup byl politrukem jen tři roky před několika desítkami let. „Politruk byl v evropských armádách od 30. let,“ soudí Kohlíček. „Politruk ve své době musel být vybrán. Nemohlo jít o politicky hloupou figuru,“ doplnil.

Europoslanec si na pomoc vzal i srovnání s dnešní pozicí vojenského kaplana. „Dělá prakticky stejnou práci jako politruk,“ prohlásil Kohlíček s tím, že tak jako politrukovi se mohou vojáci svěřovat i kaplanovi.

Reklama

Výběr článků

Načítám