Hlavní obsah

Komunální politici dostanou přidáno až 3500 korun měsíčně

– Praha
Právo, Novinky, val, ada, nig

Zastupitelé obcí, měst a krajů dostanou přidáno, od dubna si polepší o 3,5 procenta. Návrh ministra vnitra v pondělí schválila vláda. Komunální politici si tak mohou polepšit až o 3500 korun měsíčně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Sídlo brněnského magistrátu

Článek

Měsíční odměna uvolněným starostům, primátorům a hejtmanům se má zvýšit o 1000 až 3500 korun měsíčně. Uvolněným místostarostům, náměstkům primátorů a náměstkům hejtmanů se zvedne o 740 až 3200 Kč. Závisí to na počtu obyvatel a typu obce. Těchto místních a regionálních politiků je v celém Česku 60 048.

Například měsíční odměna pražské primátorky Adriany Krnáčové by měla nově činit 101 tisíc korun hrubého. V nejmenších obcích má být odměna starosty 30 tisíc korun.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Navýšení se týká uvolněných funkcionářů, tedy těch, kteří svou funkci vykonávají na plný úvazek a výši odměny jim zaručuje zákon.

V případě neuvolněných zastupitelů může měsíční odměna dosáhnout maximálně 60 procent výše platu uvolněného funkcionáře. Záleží na rozhodnutí každého zastupitelstva, o jaké výši odměn rozhodne. Vládní nařízení stanoví pouze maximální hranici.

Přidáno už letos dostali státní zaměstnanci, soudci, žalobci a celostátní politici. Od ledna si polepšili o 3,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám