Hlavní obsah

Komise k Hlinkově nehodě už je sestavena

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Krajský úřad (KÚ) v Karlových Varech tají jména lékařů, kteří byli osloveni, aby v nezávislé komisi posoudili, zda byla reprezentačnímu trenérovi Ivanu Hlinkovi před jeho tragickou smrtí po autohavárii 16. srpna poskytnuta záchrankou a karlovarskou nemocnicí optimální lékařská a zdravotnická pomoc.

Foto: Jiří Smutný

Mladý sameček v rukách chovatelky

Článek

Ředitel karlovarského KÚ Roman Rokůsek Právu pouze sdělil, že nikdo z oslovených odborníků účast v komisi neodmítl. "Nebudeme jména lékařů zveřejňovat, protože chceme, aby komise pracovala v tak citlivé kauze v klidu, bez tlaku médií. V šestičlenné komisi budou čtyři lékaři působící mimo Karlovarský kraj, přičemž se jedná buď o primáře fakultních nemocnic, nebo jiné známé odborníky ve svých oborech," podotkl Rokůsek, podle kterého bude komise analyzovat nejenom zdravotní dokumentaci z karlovarské nemocnice, ale celý průběh léčby.

"Od prvopočátku, tedy od zazvonění na rychlou záchranku až po úmrtí pana Ivana Hlinky," dodal. Kraj sestavil komisi minulý čtvrtek poté, co karlovarská nemocnice odmítala dva týdny vydat Hlinkovu zdravotní dokumentaci pozůstalým a kdy se ze všech stran začaly rojit pochybnosti a spekulace o kvalitě lékařské péče.

O tom, kdy se setkání expertů uskuteční, není zatím jasno. Podle Rokůska není ještě stanoven termín schůzky, které se má společně se svým právním zástupcem zúčastnit i Hlinkova manželka Liběna. Původně sliboval kraj uspořádání schůzky do dvou týdnů.

Předseda je znám

"Mělo by to být na konci září, nejpozději na začátku října. Není jednoduché stanovit termín tak, aby měli všichni oslovení lékaři čas ve stejnou dobu. Kromě toho, že mají dlouhodobě naplánované operace, tak také přednášejí a podobně," vysvětloval Rokůsek. Právu se ale podařilo ověřit informaci, že předsedou komise je někdejší karlovarský krajský zdravotní rada a ještě předtím šéf karlovarské pobočky Všeobecné zdravotní pojišťovny Ladislav Havlíček. Ten odešel před zhruba dvěma lety z postu krajského zdravotního rady do důchodu.

"Termín schůzky není ani zdaleka dojednán, ale zatím nikdo účast neodmítl," potvrdil Havlíček, který už nahlédl do zdravotní dokumentace Ivana Hlinky: "Měl jsem možnost do dokumentace nahlédnout, ale jsem vázán mlčenlivostí," odmítl jakékoliv otázky na obsah dokumentace Havlíček.

Podle Rokůska předseda komise nyní sbírá veškeré podklady pro její jednání. "Součástí zdravotní dokumentace nebyl například pitevní protokol a další doklady kupříkladu ze záchranky. Je toho hodně, co musíme ještě zkompletovat," poznamenal s tím, že KÚ pracuje na právním rozboru, který by do budoucna jasně řešil, zda zdravotní dokumentace po zesnulém patří pozůstalým nebo ne.

Hejtman má jednat s nemocnicemi

"Hejtman kraje Josef Pavel (ODS) se příští týden sejde s řediteli všech našich tří nemocnic v kraji, kde proběhne diskuse na téma, jak dál se zdravotními dokumentacemi po zemřelých," uvedl Rokůsek, podle kterého by do té doby měl být zmiňovaný právní rozbor hotový.

"Opravdu si myslím, že zákon o volném přístupu k informacím z roku 1999 nahradil zákonný relikt, který tu zůstal z roku 1966," podotkl ředitel karlovarského KÚ. Karlovarská nemocnice se totiž opírala o zákon o zdraví lidu z roku 1996, když odmítala zdravotní dokumentaci předat Liběně Hlinkové.

"Budeme žádat ministerstvo zdravotnictví, které by mělo být v této věci metodikem, aby nám dalo jednoznačnou odpověď, jak se zdravotní dokumentací zacházet. Nemocnice v celé republice totiž zdravotní dokumentace z ruky, až na pár výjimek, prostě nedávají," uzavřel Rokůsek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám