Hlavní obsah

Kombinace dvou vakcín? Česko váhá zbytečně

Právo, Kristýna Šopfová, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo zdravotnictví sice už před dvěma týdny vydalo doporučení, aby kvůli obavám z „velmi vzácných krevních sraženin“ nebyli mladší 60 let očkováni vakcínou AstraZeneca, ale ti, kteří už první dávku dostali, musí zatím bez ohledu na toto riziko dostat i druhou této vakcíny.

Foto: Josef Vostárek , ČTK

Ilustrační foto

Článek

Pro některé to je ale problém a druhou dávku odmítají. Bez doočkování však účinnost té první rychle klesá. České ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že je nezbytné počkat na vyjádření Evropské lékové agentury (EMA). Ta ho slibuje brzy.

Podle šéfa České vakcinologické společnosti Romana Chlíbka je však čekání na její verdikt zbytečné. „Myslím, že musíme přistoupit k tomu, co už některé státy udělaly, a začít uznávat výsledky studií, které potvrzují možnou zaměnitelnost a kombinování první dávky vektorových vakcín (např. AstraZeneca) a následné přeočkování Pfizerem nebo Modernou,“ řekl v České televizi.

Šéfka SÚKL: Při vážné reakci na AstraZeneku je možná druhá dávka jinou vakcínou

Domácí

Dostupné jsou zatím dvě studie – britská a španělská. „Na tisících jednotlivců prokazují, že tato kombinace je bezpečná. Lidé neměli nežádoucí reakce způsobené kombinací a imunitní odpověď je dostatečně silná. U některých jedinců byla dokonce o něco vyšší,“ doplnil Chlíbek. Podstatné podle něho však je, aby všichni dokončili vakcinaci dvěma dávkami.

Ve středu sice připustila možnost kombinace vakcín i šéfka Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Irena Storová, ale ta upřednostňuje dosavadní praxi doočkovat všechny stejnou vakcínou s tím, že se musí počkat na další studie.

„Z pohledu SÚKL nyní platí, že očkování by mělo být dokončeno stejnou vakcínou, jakou bylo zahájeno. Tento postoj se může změnit na základě dalších výsledků studií,“ uvedla Storová.

Draghi i Merkelová 

V jiných evropských zemích se kombinace vakcín uplatňuje bez problémů. V Německu se ministři zdravotnictví spolkové vlády a jednotlivých zemí dohodli, že by lidé mladší 60 let, očkovaní první dávkou přípravku AstraZeneca, měli dostat vakcínu mRNA jako druhé očkování.

Kancléřka Angela Merkelová zvolila jako druhou dávku Modernu. Italský premiér Mario Draghi oznámil, že byl po první dávce AstraZeneky doočkován vakcínou Pfizer/BioNTech. Důvodem bylo, že po prvním očkování jeho tělo vytvořilo málo protilátek. Ve Francii zdravotnické orgány rovněž oznámily, že 533 tisíc lidí mladších 55 let dostane druhé očkování mRNA vakcínou, buď od BioNTech-Pfizer, nebo od Moderny.

Němci zkouší mixovat vakcíny. Merkelová do toho šla

Evropa

Švédsko, Norsko, Dánsko rovněž spoléhají na kombinaci očkování. Španělsko, Itálie, Rakousko nechávají volbu na lidech. Zdravotnické úřady v USA schválily pouze vakcíny společností Moderna, BioNTech/Pfizer a jednodávkovou od firmy Johnson & Johnson. Vakcína AstraZeneca tam není oficiálně uznána Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám