Hlavní obsah

Kocába s vlajkou EU z Hradu vyhodili

PRAHA

Hudebník Michael Kocáb a výtvarník Bořek Šípek se při příležitosti čtvrtečního státního svátku neúspěšně pokusili vyvěsit na Pražském hradě vlajku Evropské unie. Vedle jedné ze dvou českých vlajek, které zdobí stožáry na prvním hradním nádvoří. Jejich záměr ale zhatil v samém počátku voják z ostrahy prezidentského sídla.

Článek

"My tady chceme jen pověsit evropskou vlajku," řekl Kocáb vojákovi. "Zapomeňte na to," odvětil důrazně voják s tím, že prezident Václav Klaus si něco takového nepřeje. Vysílačkou přivolal na pomoc tříčlennou pohotovostní skupinu. Hlas z vysílačky pak vojákům přikázal, aby nikomu nedávali rozhovory a jen stáli u vlajkového stožáru. "Ať se toho nikdo nedotýká," rozkázal hlas.

"Ale vlajka EU sem patří, jsme členové Evropské unie," snažil se Kocáb s trikolórou přišpendlenou na bundě přesvědčit velitele. Tady rozhoduje pan prezident, uzavřel diskuzi voják. Kocáb se Šípkem nakonec aspoň vlajku EU rozbalili a na chvíli podrželi pod stožárem. Svým počínáním vyvolali značný zájem řady českých i zahraničních turistů.

Podle mluvčího Hradu Petra Hájka byla jejich akce především projevem neúcty ke státnímu svátku. "Tito pánové si myslí, že své exhibice, které mají sloužit jejich zviditelnění, mohou provádět kdykoli, kdekoli a jakkoli je napadne, protože na rozdíl od běžného občana jsou zcela beztrestní," sdělil. Je podle něj na policii, aby případ vyšetřila a postupovala tak jako u kohokoliv jiného.

Klaus, který je znám svojí kritikou Bruselu, již těsně před loňským vstupem země do EU uvedl, že vlajku na Pražský hrad umístit nezamýšlí. "K plnohodnotnému členství v EU vede určitě jiná cesta, než je 'eurofangličkářství'," řekl v říjnu mluvčí Hradu Petr Hájek v reakci na žádost Kocába a Šípka, aby prezident vlajku EU na Hrad umístil. [celá zpráva]

Havel: Je to téměř skandální

Podle bývalého prezidenta Václava Havla je téměř skandální, že na Pražském hradě vlajka Evropské unie nevisí. "Při svých cestách po Evropě jsem si všiml, že na všech sídlech hlavy státu i na všech vládních budovách v členských zemích Evropské unie vlaje vedle národní vlajky i vlajka unie. My jsme rovněž členy unie. Naši občané rozhodli v referendu o tomto členství sedmdesáti procenty," uvedl ve čtvrtek Havel.

"Zdá se mi být na místě, aby vlajka unie vlála i na Pražském hradě. Pakliže se ji tam někdo pokusil vytáhnout či vztyčit, nebral bych to jako provokaci, ale jako pomoc Správě Pražského hradu ze strany někoho, kdo dělá práci za ni," dodal exprezident.

Fakt, že je Klaus ostrým a otevřeným kritikem bruselské politiky na domácí i zahraniční půdě, Havel odmítl komentovat.

Také premiér Jiří Paroubek je pro vlajku. "Pokud bych tam (na Hradě) seděl já, tak by tam vlajka unie určitě visela, protože politika, kterou já dělám, vede tuto zemi do Evropy," řekl novinářům.

Česká vlajka spolu s evropskou může podle zákona vlát na sídlech prezidenta, parlamentu, vlády, ministerstev, krajů, obcí, soudů, státních zastupitelství a různých státních institucí minimálně při příležitosti státních svátků, událostech republikového i regionálního významu.

Podobně mohou obě vlajky viset na budovách českých diplomatických misí a na školách. Ve většině z 15 původních členských zemí EU je běžné, že na státních úřadech visí vedle národní rovněž evropská vlajka.

Anketa

Měla by na Pražském hradě viset vlajka EU?
Ano
35,3 %
Ne
64,7 %
Celkem hlasovalo 13907 čtenářů.

Reklama

Související články

Umělci vyzvali Klause, ať vyvěsí vlajku EU

Výtvarník Bořek Šípek a hudebník Michal Kocáb chtějí, aby prezident Václav Klaus vyvěsil na Pražském hradě vlajku EU. Na tamní podatelnu mu ve středu jednu...

Výběr článků

Načítám