Hlavní obsah

Koaliční reforma financí může narazit na Zemana

Novinky, Alexandr Mitrofanov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

V ČSSD se stále více šíří zvěsti, že expremiér a bývalý šéf strany Miloš Zeman je velmi nespokojen s vládnutím svého nástupce Vladimíra Špidly a je proti reformě veřejných financí v podobě připravené koaličním týmem. Naposledy se někteří Zemanovi stoupenci sešli minulý pátek u senátora za ČSSD a ministra zemědělství v Zemanově vládě Jana Fencla.

Foto: Policie ČR

Muži spolu slavili narozeniny. Po vzájemné potyčce napadl jeden druhého mačetou.

Článek

Kromě Zemana, Miroslava Grégra či Valtra Komárka, kteří jsou zastánci zadlužení státu, pokud povede k ekonomickému růstu, se schůzky zúčastnil nastávající poslanec Zdeněk Jičínský, který ve Sněmovně brzy vystřídá Jaroslava Tvrdíka. Přijeli také místopředsedkyně Sněmovny Jitka Kupčová či ministr práce a sociálních věcí, místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Jména přítomných potvrdil Právu Jičínský.

Účastníci sezení se k obsahu schůzky nechtěli příliš vyjadřovat. Nepopřeli však, že se hovořilo také o aktuální situaci ve vládě a v ČSSD a že byla kritizována vládní reforma veřejných financí.

Škromach Právu řekl: "Když se scházejí lidé ve sklípku, tak to se prostě stává. Když mě Honza Fencl pozval na skleničku dobrého archívního vína, samozřejmě jsem se zastavil. Bavili jsme se o životě a samozřejmě i o současné situaci, nic víc, nic míň."

U vína o politice

Podle Škromacha se podávala dobrá krůta a velmi slušné ročníky moravských vín "a jinak se vedly řeči, jaké se vedou u dobrého vína". Odmítl, že by se ve sklípku spřádaly politické plány: "Já si myslím, že o tom to není. Že každý má nějaká stanoviska a názory, to je pravda, ale určitě se žádné pikle ani puče nechystají."

Kupčová pro Právo uvedla, že když přijala Fenclovo pozvání, ani netušila, jaké bude složení přítomných. "Tam se pilo a jedlo, při tom se logicky probírala současná situace. Hovořilo se i o reformě, ale ne nijak konkrétně. Miloš Zeman také prohodil pár slov. Ale větší kritiku reformy jsem slyšela od (předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů) Milana Štěcha," dodala Kupčová.

Uvedla, že na její postoj k reformě nemělo páteční sezení vliv. "Nejsem proti reformě, ale jsem přesvědčena už dávno, že by tam měly být některé věci, které jsou spojeny se soc. dem. Je to například páté daňové pásmo, kterému se říká milionářská daň, pak plošné zavedení registračních pokladen, a zdá se mi naprosto nesprávné, že jsme ustoupili v daních z převodu nemovitostí z plánovaných sedmi na tři procenta," řekla Kupčová.

"Počínání vlády je směšné"

Zprávy o Zemanových kritických názorech na Špidlovu vládu a na reformu veřejných financích kolují v soc. dem. již delší dobu.

Když expremiér hlasoval v referendu o vstupu Česka do Evropské unie, zvolil cestu do Prahy místo setrvání na Vysočině. Novinářům pak řekl, že doufá, že občané nepochopí referendum jako hlasování o důvěře Špidlovu kabinetu, protože by pak podle Zemana hlasovali ne.

Významný člen pražské ČSSD sdělil Právu, že Zeman využil tohoto pobytu v Praze ke schůzce "s představiteli byznysu a s některými starými politickými přáteli". Podle zdroje měl expremiér na schůzce prohlásit, že už se nemůže dívat na počínání vlády ani na reformu, která není ani levicová, ani pravicová, ale směšná.

Jiný člen ČSSD, který nedávno mluvil se Zemanem, Právu řekl, že se expremiér vyslovil pro reformu prostřednictvím zvyšování přímých daní. Snižování přímých daní a zvyšování nepřímých daní, které naplánovala Špidlova vláda, není podle zdroje, který tlumočil Zemanův názor, levicové, ale pravicové a pro soc. dem. nedůstojné.

Členové ČSSD, kteří se se Zemanem často scházejí, mají podle svých slov dojem, že expremiér věří, že někdo z poslanců soc. dem. bude hlasovat proti Špidlově reformě, a tím způsobí pád současné vlády. V této souvislosti podle názorů zdrojů Zeman usilovně hledá Špidlova nástupce v čele ČSSD, který by byl natolik loajální vůči Zemanovi, že by ho za určitých okolností mohl vyzvat k obsazení funkce premiéra nové vlády. Zdroje vyjádřily jistotu, že by to v tomto případě byla menšinová vláda soc. dem. s tichou podporou komunistů.

Přibližně za tři měsíce, tedy v době, kdy se začne projednávat návrh státního rozpočtu, může přijít Zemanovo veřejné vystoupení, v němž by rozvedl svůj postoj k reformě veřejných financí. K pádu Špidlovy vlády by pak stačilo pár poslaneckých dezertérů, věrných Miloši Zemanovi.

Ústečtí radikálně

Téměř ve stejnou dobu, když se ve sklípku na Hodonínsku sešel Zeman s politickými přáteli, přijal krajský výkonný výbor ČSSD v Ústí nad Labem usnesení, v němž vyzval představitele soc. dem. k zavedení některých radikálnějších prvků do reformy veřejných financí. Předseda krajské ČSSD Jaroslav Foldyna Právu nepopřel, že usnesení bylo načasováno k nedělnímu politickému jednání koaličních stran.

Ústečtí například požadovali zrušení ministerstva pro místní rozvoj (MMR), protože podle nich "po vzniku a fungování krajů je MMR zbytečnou a rozpočet zatěžující institucí, stejně jako funkce vládních zmocněnců". Ministerstvo řídí Pavel Němec z US-DEU, jejíž účast ve vládě se některým s

Reklama

Související články

Penze se začnou měnit od roku 2010

Současný průběžný systém vyplácení penzí lze udržet do roku 2007 až 2010, poté by měl začít nabíhat výpočet části důchodu podle nového systému, tzv....

Výběr článků

Načítám