Hlavní obsah

Koalici scházejí jen ministři. Jasno bude příští týden, oznámil Sobotka

• Aktualizováno
Novinky, jas

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na čtvrtečním jednání s prezidentem Milošem Zemanem zatím nemluvil o jménech budoucích ministrů. Podle Sobotky by se toto téma mělo začít řešit v příštím týdnu.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Článek

Do konce roku by podle něj mělo být jasné i personální složení kabinetu. Ve čtvrtek ho prý neřešili ani koaliční vyjednavači ČSSD, KDU-ČSL a ANO. Ti ale doladili společnou programovou dohodu.

Do příští schůzky, která se uskuteční tradičně ve čtvrtek, by prý mohlo být jasněji i o složení vlády. Předseda ČSSD očekává, že první jednání o personálním složení kabinetu začnou v pondělí. V koaliční smlouvě tak podle Sobotky zbývá jen doplnit zastoupení stran ve vládě. Lidovci už dřív oznámili, že budou chtít tři ministerské posty. [celá zpráva]

Prezident Zeman již v minulosti avizoval, že se hodlá k návrhům na obsazení vlády vyjadřovat. [celá zpráva]

Dohodu musí strany nejprve schválit

Sobotka zdůraznil, že dohodu o programu považuje za klíčovou, a odkázal na interní schvalovací procesy jednotlivých stran. Programovou část koaliční smlouvy bude v sobotu schvalovat  ústřední výkonný výbor ČSSD. Pokud by o věci nerozhodl, následovalo by podle Sobotky vnitrostranické referendum.

Sobotka rovněž předal Zemanovi originál textu finálního znění programové dohody, v němž by již nemělo docházet k dalším změnám. Ve čtvrtek se strany dohodly na posledním sporném bodu, kterým bylo zdanění živnostníků. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám