Hlavní obsah

Koalice v Brně se rozpadá, lidovci se dohodli na spolupráci s ČSSD

– Brno • Aktualizováno

V Brně se nejspíš rozpadla koalice ANO, Žít Brno, KDU-ČSL a Strany zelených. Lidovci se dohodli na spolupráci s opoziční ČSSD a budou hledat koaliční partnery. Budou jednat se všemi demokratickými stranami kromě KSČM, sdělila v neděli večer primátorova náměstkyně Klára Liptáková (KDU-ČSL).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle ní platnost současné koaliční smlouvy popřelo hnutí ANO svým postupem v posledních dnech, kdy jednalo s Žít Brno o změně koaličních partnerů bez vědomí KDU-ČSL a SZ. Lidovci a sociální demokraté mají 18 mandátů z celkových 55, k většině je potřeba 28 zastupitelů.

Zastupitelské kluby lidovců a sociálních demokratů v dohodě deklarují vůli společně převzít odpovědnost za řízení města Brna do konce stávajícího volebního období v roce 2018.

„Kluby zastupitelů a jejich jednotliví členové zvolení za ČSSD a KDU-ČSL budou společně usilovat o to, aby nalezli partnery k tomu, aby byla vytvořena koalice, která bude v první řadě v co největší míře naplňovat programové a ideové cíle obou stran a aby tato koalice získala podporu nadpoloviční většiny členů zastupitelstva," stojí v dohodě, podle které budou obě strany jednat výhradně společně. Podle Liptákové se bude nejdříve jednat s hnutím ANO. Vyhrálo volby a má také primátora Petra Vokřála.

Máme spolu dobré zkušenosti, přitakali si lidovci s ČSSD

Z dohody také vyplývá, že byla uzavřena na základě největšího programového a ideového průniku KDU-ČSL a ČSSD a na základě vzájemně dobrých zkušeností v koalicích jak na vládní úrovni, tak i na krajské, ale také na úrovni městských částí. Vládní koalici tvoří ČSSD, KDU-ČSL a ANO, Jihomoravský kraj vede koalice ČSSD a KDU-ČSL.

Hnutí ANO má v zastupitelstvu 12 mandátů, ČSSD 11, Žít Brno a lidovci shodně po sedmi, ODS pět, zelení, komunisté a TOP 09 mají po čtyřech hlasech, poslední mandát má nezařazený zastupitel Tomáš Kratochvíl, který byl zvolen za ANO, ale hnutí ho před nedávnem vyloučilo ze svých řad kvůli nespokojenosti s jeho prací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám