Hlavní obsah

Koalice teď na reformě nic měnit nebude, Tlustý opět váhá

Právo, Novinky, luk, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lídři vládní koalice se v pondělí dohodli na tom, že na návrhu reformy veřejných financí se do úterního hlasování ve Sněmovně už nic měnit nebude. Požadavky poslanců ODS vedených Vlastimilem Tlustým má podle rozpočtové situace vyřešit pozdější novela. Kritici současné verze reformy z řad ODS se podle Tlustého o tom, zda takové řešení budou akceptovat, rozhodnou až před hlasováním.

Článek

Zelení a lidovci tak odmítli variantu, ve které by spornou otázku slev na dani pro rok 2009 upravil Senát a "opravený" návrh reformy by pak potvrdila Sněmovna. Poslanci tak budou rozhodovat o reformě v té podobě, na jaké se shodli zástupci koalice minulý týden.

Proti kompromisní verzi, kterou přinesl koaliční komplexní pozměňovací návrh, se ale postavil bývalý ministr financí Vlastimil Tlustý a další poslanci ODS. Vadilo jim, že by se v roce 2009 daňové zatížení některých lidí ve srovnání s rokem 2008 zvýšilo.

Tlustý: Dohoda je zlikvidována, musíme se poradit, co dál

"Je to něco jiného, než bylo dojednáno, takže dohoda je zlikvidována, to je evidentní," řekl Novinkám Tlustý v narážce na nedělní dohodu s premiérem a předsedou ODS Mirkem Topolánkem, která měla navýšení daní zabránit. Na základě této dohody přitom vyjádřil Tlustý a další rebelové z řad ODS ochotu reformu ve Sněmovně podpořit.

"Musíme se teď poradit, jak dál postupovat, a to rozhodně nebude dnes," pokračoval Tlustý s tím, že v současné době je jeho názor, zda reformu podpořit či ne, přesně "půl na půl".

"Koaliční lídři uznávají existenci problému, to je dobré. Je deklarována ochota ho řešit, to je také dobré. My jsme ale směřovali k okamžitému řešení. Tohle je varianta založená na odkladu," sdělil Novinkám Tlustý.

"Jde opravdu o záruku, že když je problém, že bude vyřešen. Musí být skutečně záruka, že daňové schody i v roce 2009 půjdou dolů, a ne že obrátí směr a půjdou zase nahoru," doplnil Tlustý. 

Špičkám koaličních stran vadí plán zapojit Senát

Předseda lidovců Jiří Čunek na dotaz novinářů poznamenal: "Sněmovna je svébytný orgán a Senát je také svébytný orgán a určovat, co se stane v tom jiném orgánu je podle mě na hranici zákona a pro nás je to nepřijatelné."

Ministr financí Miroslav Kalousek (KDU-ČSL), který se jednání zúčastnil, dodal: "V této fázi my respektujeme dohodu uvnitř ODS. Další zásahy ve třetím čtení ve Sněmovně nebo v Senátu možné nejsou."

Šéf zelených Martin Bursík by podle svých slov nepovažoval pozměňovací návrh Senátu za solidní řešení, vzhledem k tomu, že ODS má v horní parlamentní komoře většinu. Jednání o novele berou zelení podle Bursíka vážně. Neshody mezi části poslanců ODS a vedením strany považuje Bursík za vnitřní problém největší vládní strany.

Anketa

Myslíte si, že Sněmovna reformu veřejných financí v podobě navrhované koalicí schválí?
Ano
48,1 %
Ne
51,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5044 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Analytici považují reformu za málo razantní

Reforma veřejných financí, kterou projednává Sněmovna podle analytiků příliš neřeší zadlužení země. Snižování daní odborníci i zaměstnavatelé vítají,...

Výběr článků

Načítám