Hlavní obsah

Koalice Spolu odzvonila na zahájení kampaně starým časům i pro štěstí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozeznění společně rozhoupaného zvonu, který měl symbolicky odzvonit starým či spíše současným politickým poměrům, ohlásilo ve středu zahájení kampaně koalice ODS KDU-ČSL a TOP 09, tedy Spolu.

Zahájení kampaně Spolu v BrněVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Se zvoněním Petru Fialovi (ODS), Marianu Juračkovi (KDU-ČSL), Markétě Pekarové Adamové (TOP 09) a předsedovi Senátu Miloši Vystrčilovi pomáhal i poslanec Dominik Feri (TOP 09), který představil kampaň pro mladé lidi.

Setkání, při kterém měla řada ze zúčastněných výmluvnou tabulku Petr Fiala premiérem, se uskutečnilo v Brně nejen proto, že lídr ODS z tohoto města pochází, ale účastníky bylo bráno i jako nejvhodnější centrum pro takovou událost.

Zahájení pod jezdeckou sochou Jošta na Moravském náměstí poněkud narušil prudký liják s krupobitím, ovšem déšť byl prý podle organizátorů symbolem štěstí.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Zleva předseda ODS Petr Fiala, předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová a šéf KDU-ČSL Marian Jurečka v Brně

Zastavit šílené zadlužování, dát dohromady rozpočet, to je jeden z bodů, za který chtějí členové koalice společně bojovat. Před stovky zúčastněných vystoupil lídr ODS pět měsíců před volbami s pěti podle jeho slov dobrými zprávami. Patří mezi ně podle Fialy fakt, že politici koalice se dokážou dohodnout.

„Chceme se dohodnout i po volbách, až se bude sestavovat vláda. A jsme rozhodnuti se dohodnout i s těmi politiky, kteří budou sdílet jednoduchou vizi. Vizi, že vláda je tu od toho, aby spravovala republiku ve prospěch jejich občanů. Nikoliv ve prospěch soukromých firem či pokoutních obchodníků s nemovitostmi nebo předraženým zdravotnickým materiálem. Budeme rovněž připraveni dohodnout se pouze s těmi, kteří budou rovněž respektovat i to, že Česká republika nebude nikdy na prodej. Protože věříme, že budoucnost našeho státu bude dobrá jenom tehdy, když budeme aktivní součástí demokratického západu,“ uvedl Fiala.

Spolu má dost podpisů, vyvolá hlasování o nedůvěře vládě. Babiš to nechápe

Domácí

Pekarová Adamová zaměřila pozornost na podporu rodin, dětských skupin, flexibilní úvazky pro ženy a další služby, které jak uvedla pomohou ženám zjednodušit jejich život. Ve svém projevu se rovněž zavázala ke snížení úřednického státního aparátu o třináct procent.

Fialu jako lídra podpořil ve vystoupení i Marian Jurečka a podporu všichni dostali i od předsedy Senátu Vystrčila. Na závěr byli již v silném dešti představeni kandidáti jednotlivých regionů. I každému z nich se dostalo zazvonění na zvon z roku 1918 pro štěstí.

Trojkoalice láká voliče i na exministry

Parlamentní volby

Fiala povede kandidátku v Jihomoravském kraji, Jurečka bude v čele kandidátky v Olomouckém kraji a Pekarová Adamová v Praze. ODS obsadí dohromady pozici lídra v devíti krajích, lidovci ve třech, TOP 09 v Praze a v Pardubickém kraji. Na financování kampaně se bude z 55 procent podílet ODS, z 25 procent KDU-ČSL a z 20 procent TOP 09.

Předsedové stran podepsali koaliční dohodu na začátku dubna. Na spolupráci se dohodli už loni. Do říjnových sněmovních voleb chtějí jít s kampaní pod heslem Dáme Česko dohromady.

Reklama

Výběr článků

Načítám