Hlavní obsah

Koalice si slíbila jednotu proti Zemanovi

Právo, tin

Členové budoucí koalice uzavřeli dohodu, že jen co sestaví seznam budoucích ministrů, budou za ním všechny tři strany neochvějně stát. A to i proti prezidentovi Miloši Zemanovi, který už několikrát vzkázal, že některé ministry nemusí jmenovat.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Představitelé vznikající koalice. Na snímku v popředí Andrej Babiš, Bohuslav Sobotka a Marian Jurečka

Článek

„Máme dohodu, že až se vydiskutuje seznam mezi třemi stranami, budou za sebou stát jako jeden muž. Ta podmínka by měla být nepřekročitelná,“ potvrdil v ČT místopředseda ČSSD Milan Chovanec.

Ten očekává, že grémium ČSSD 6. ledna posoudí návrhy na ministry. Týž den má být podepsána koaliční smlouva. Soc. dem. ale stále chybí kandidát na ministra práce a sociálních věcí. Hovoří se o Romanu Sklenákovi, který byl stínovým ministrem tohoto resortu a nyní vede poslanecký klub, a o expremiérovi Vladimíru Špidlovi.

Předseda Bohuslav Sobotka bude těsně po Novém roce jednat s prezidentem, kdy ho jmenuje premiérem a kdy mu seznam ministrů přinese.

„Prezident má svaté právo vyjadřovat se ke kandidátům. Pokud ale bude Bohuslav Sobotka jmenován premiérem, je na něm, jaký tým sestaví. V rámci ústavy má silnější pozici než prezident,“ vzkázal Chovanec Zemanovi.

Stejně mluví i předseda poslanců ANO Jaroslav Faltýnek. „Jsme domluveni na společném postupu a je na Sobotkovi, s jakým seznamem přijde na Hrad. Pan prezident má určitě právo o kandidátech mluvit nebo s nimi hovořit, mluvit s premiérem o vhodnosti některých lidí, ale zásadní odpovědnost má premiér,“ uvedl v ČT Faltýnek.

Narazit mohou Stropnický, Zaorálek, Dienstbier i další

Zeman už dříve řekl, že nemusí jmenovat Martina Stropnického (ANO) ministrem obrany, protože nemá odborné zkušenosti s resortem. Vadí mu ale i Lubomír Zaorálek, nominant ČSSD na ministerstvo zahraničí, a Jiří Dienstbier, možný ministr bez portfeje a šéf Legislativní rady vlády. K těmto „nechtěným“ by mohl přibýt Špidla.

Samo hnutí ANO nemá zatím jasno v ministrovi dopravy. Spekuluje se o poslanci Martinu Kolovratníkovi a šéfovi Řízení letového provozu Janu Klasovi.

Lidovci soudí, že Zeman by neměl navržené kandidáty odmítat. „Měl by přijmout nominace, protože odpovědnost za to, kdo bude ve vládě, nesou premiér a jednotlivé strany,“ řekl Právu první místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka.

Reklama

Související témata:

Související články

Vláda je hotová, Zeman se dostal do kouta

Dva měsíce po volbách je jasno. Koalice včera definitivně dohodla rozdělení resortů v sedmnáctičlenné vládě. Na tahu je nyní prezident Miloš Zeman, jehož...

Výběr článků

Načítám