Hlavní obsah

Koalice před odbory couvla, chce jednat

Novinky, Jiří Vavroň
PRAHA

Koaliční strany ustoupily požadavku odborů na posílení sociálních aspektů reformy a posílení boje se šedou ekonomikou. Rozpočet se však měnit nebude a nedojde ani k navýšení schodku. Naopak je prý šance, že by schodek mohl být letos nakonec nižší.

Foto: HZS MSK

Foto z místa nehody

Článek

Premiér Špidla v neděli řekl, že podpora reformy mezi sociálnědemokratickými poslanci se postupně výrazně zvyšuje. Koaliční partneři, reprezentovaní Cyrilem Svobodou (KDU-ČSL) a Petrem Marešem (US-DEU) nevidí v dnešní uzavřené dohodě nějaký ústupek, ale doladění reformy a rozpočtu. Dnešní závěry podle Svobody schválili všichni tři koaliční předáci.

Představitelé koalice se sejdou s odbory a sociálními partnery ještě jednou v úterý, kde se vedle závěrů z dnešní schůzky budou ještě probírat určité technické detaily ohledně daní.

Doba studia se asi do důchodu započítá

Bude se jednat zejména o věku odchodu žen do důchodu. Koalice také naznačila, že v úterý na jednání s odbory je ochotna diskutovat o požadavcích, aby se doba studia dál započítávala do důchodu a ženám s dětmi se dále započítávala doba strávená na mateřské. Premiér ale opět zdůraznil, že parametry rozpočtu a reformy se měnit nebudou.

Koaliční trojka se shodla na tom, že do konce roku 2003 předloží návrhy zákonů, které by více postihly šedou ekonomiku. Jde o zákon o přiznání majetku, kolkování lihovin, zavedení registračních pokladen, kde převažují tržby v hotovosti a zřízení finanční policie. Do konce roku 2003 bude předložena koncepce penzijní reformy. Nezvýší se také spoluúčast pacientů při zdravotní péči.

"Vyjádříme se, až uvidíme konkrétní kroky vlády, zda to myslí vážně," řekl šéf ČMKOS Milan Štěch s tím, že osobně nevěří, že pro zvýšení boje s šedou ekonomikou zvednou ruku všichni poslanci.

Anketa

Měla by se doba studia započítávat do důchodu?
Ano
36,6 %
Ne
63,4 %
Celkem hlasovalo 942 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám