Hlavní obsah

Koalice nechce pustit prezidenta do blízkosti superúředníka

Právo, Naďa Adamičková, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ačkoli koalice soc. dem, ANO a lidovců se stále neshodla na důležitých detailech zákona o státní službě, jedno vládní trojku přeci jen semklo: nový služební zákon by neměl vůbec vpustit do hry prezidenta.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident republiky Miloš Zeman

Článek

Ten totiž podle původního návrhu měl jmenovat a odvolávat na návrh vlády hlavního superúředníka, tedy generálního ředitele státní služby s obrovskými pravomocemi. Upravený návrh z dílny soc. dem., kterým se v lednu začali zabývat poslanci, už počítá s tím, že nejmocnější úředník může skončit jen se souhlasem hlavy státu, bez kterého by bylo odvolání neplatné.

A nyní koalice ještě přitvrdila: jmenovat a odvolávat generálního ředitele služby má vláda. Nasvědčuje tomu i přehled možných úprav služebního zákona, jejichž znění se Právu podařilo získat.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) sdělil Právu, že se koalice na věcném zadání novely služebního zákona shoduje z 90 procent a že ho zveřejní společně předsedové poslaneckých klubů soc. dem., ANO a lidovců na půdě Sněmovny.

„Bude otevřené připomínkám všech koaličních i opozičních poslanců i odborné veřejnosti tak, aby se mohly promítnout v konečném znění komplexního pozměňovacího návrhu,“ uvedl premiér.

Proto ale bude muset koalice šlápnout do pedálů. Už příští týden se návrhem začnou zabývat sněmovní výbory, v dubnu by pak měla Sněmovna o jeho podobě definitivně hlasovat. Zatím má na stole pouze věcný přehled nápadů, jak původní návrh změnit.

Neshody kvůli platům a zkouškám

Už v lednu při prvním čtení koalice slíbila, že předloží komplexní pozměňovací návrh, který by měl odrážet i připomínky opozice, odborů a dalších zainteresovaných organizací.

Koalice přitom urychlila první zahřívací sněmovní kolečko kvůli podmínce prezidenta Miloše Zemana pro jmenování lídra ANO Andreje Babiše ministrem financí, avšak ani po měsíci nejsou vládní strany schopny se shodnout na všech důležitých detailech zákona.

Podle šéfa legislativní rady vlády Jiřího Dienstbiera (ČSSD) se koalice shoduje na základním principu, že státní služba musí být nezávislá a že ve služební úrovni musí být chráněna před politickými zásahy.

„Stejně tak jsme v zásadě zajedno ve struktuře státní služby, pozicích, způsobu obsazování výběrových řízení. Neshoda je v oblasti odměňování a v názoru na povinnost skládat úřednickou zkoušku při vstupu do služebního poměru. A v této věci si mnohem více rozumíme s lidovci než s ANO,“ řekl ministr Právu.

Zatímco ČSSD a lidovci trvají na tom, aby se platy úředníků odvíjely podle předem určených tarifů, babišovci chtějí do jisté míry zachovat smluvní platy, jejichž maximální výše by ale nesměla přesáhnout určitou částku. Argumentují tím, že jen tak by stát mohl na svou stranu přetáhnout významné experty.

„V odůvodněných případech na tom nevidíme nic špatného, pokud chceme, aby stát byl schopen v platech konkurovat soukromému sektoru,“ řekl Právu vyjednavač ANO a ředitel legislativního odboru na financích Robert Pelikán.

Jenže to se ČSSD moc nelíbí, jak potvrdil Právu ministr a šéf Legislativní rady vlády Jiří Dienstbier. „Se smluvními platy máme problém. Ty existují už nyní a politici také hovořili o nutnosti zaplatit experty, a jak to v některých případech dopadalo, víme,“ podotkl.

Odborná skupina

Tápání a neshody kolem odměňování úředníků by měla pomoci vyřešit odborná skupina složená ze zástupců partají, ministerstva financí a práce a sociálních věcí.

Projednávaný návrh zatím počítá s šestnácti platovými třídami a s ročními odměnami, které by neměly přesáhnout 25 procent celoročního příjmu. Koalice ale chce ještě škrtat a mluví o 20 procentech.

A spory se vedou také kolem tzv. úřednické zkoušky, kterou by byrokrati museli povinně skládat. Soc. dem. ve shodě s navrženým zákonem takový princip prosazuje proti Babišově uskupení.

Podle Pelikána je jednotná úřednická zkouška ale zbytečná. „Nevím, proč by každý úředník měl procházet stejnou zkouškou. Aby si všichni správně uměli uvázat kravatu? Spíše nám to přijde, že se z toho stane pro někoho byznys,“ uvedl.

„Prvotní výběrové řízení by samo o sobě mělo zaručovat kvalitu. Navíc předpokládáme, že takový člověk se bude přijímat na roční služební poměr, a když se osvědčí, tak dostane smlouvu na dobu neurčitou. Úředníkem by se tak stal hned od začátku, definitivu by ale dostal až po roce. To je mnohem lepší než formalizovat nějaké zkoušky,“ dodal Pelikán.

Anketa

Měl by mít prezident možnost zasahovat do jmenování a odvolání superúředníka?
Ano, vyvážilo by to návrhy vlády
46,7 %
Ne, měla by to být odpovědnost vlády
53,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2450 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám