Hlavní obsah

Klíč k výsledku Pirátů podle STEM: Voliči STAN kroužkovali dvakrát častěji

Třebaže mezi lidmi, kteří volili koalici Pirátů a STAN, jasně převažují lidé považující se za stoupence Pirátů, ve Sněmovně zasedne 33 nominantů STAN a pouze čtyři Piráti. Mnohokrát probíraný paradox daný kroužkováním se v rámci analýzy volebního chování zveřejněné v pátek pokusila přiblížit agentura STEM.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Z osob, které volily koalici PirSTAN, se podle agentury 61 procent považuje za voliče Pirátů a jen 39 procent za voliče Starostů, přičemž tato čísla jsou v přímém rozporu s výsledným výčtem zvolených poslanců.

Podle průzkumu se však 40 procent voličů koaličního projektu rozhodlo zasáhnout do podoby kandidátek, v nichž byli nominanti Pirátů v poměru 2:1 vůči nominantům STAN, a neuposlechnout tak oficiální doporučení.

Kroužkovací zbraň. Podívejte se, jak lidé změnili koalicím plány

Parlamentní volby

Výsledek je známý a zejména Piráti jej opakovaně řešili.

Podle šetření voliči využívali preferenční hlasy na podporu „svých” kandidátů a jen minimum uvedlo jako motivaci snahu oslabit či vyřadit jiného kandidáta.

Kroužkujících voličů Pirátů bylo 29 procent

Data STEM potvrzují, že mezi kroužkujícími výrazně dominovali voliči STAN. K využití preferenčních hlasů se jich přihlásilo 58 procent, zatímco příznivci Pirátů kroužkovali pouze v 29 procentech případů.

Častěji rovněž tuto „voličskou suverenitu” demonstrovali starší voliči a lidé s vysokoškolským vzděláním.

Cítíme smutek a hněv. Bartoš přiznal chyby

Volby

Pro srovnání je možno uvést, že voliči koalice SPOLU se ke kroužkování přihlásili ve 42 procentech případů. Nejčastěji podpořili své kandidáty příznivci lidovců (47 procent), následování stoupenci ODS (44 procent) a TOP 09 (35 procent).

Průzkum proběhl od 15. do 25. října a zapojilo se do něj 1074 respondentů.

Reklama

Výběr článků

Načítám