Hlavní obsah

Klausovi by nevadilo rušení ambasád v malých zemích EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus nevidí důvod, aby Česká republika měla své zastupitelské úřady v celé řadě malých zemí Evropské unie (EU). Klaus to ve středu řekl na setkání s českými velvyslanci, které pozval na Pražský hrad. Naopak je třeba důkladně zvážit rušení ambasád ve světě.

Foto: Petr Horník, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Evropská unie již není zahraničí ve standardním slova smyslu," uvedl Klaus, který tak nevidí důvod, aby v řadě malých států EU měla Česká republika svá velvyslanectví. Míní také, že v mezinárodních organizacích, v nichž má ČR své zastoupení, by na tuto práci mnohdy stačil jeden pracovník velvyslanectví v té které zemi.

Činnost českých diplomatických zastoupení lze obhájit, pokud jejich zásadní prioritou je ekonomická diplomacie, uvedl prezident. Soudí, že vznikající evropská diplomatická služba zájmy českých firem prosazovat nebude.

Klaus mimo jiné uvedl, že by bylo chybou rušit zastoupení například v zemích latinské Ameriky.

Stejně jako jiné resorty bude i česká diplomacie muset hospodařit se sníženým rozpočtem. Ministerstvo zahraničí propustí nejméně 250 zaměstnanců, tedy více než desetinu, a kvůli škrtům ve státním rozpočtu není vyloučeno ani zavírání dalších zastupitelských úřadů v zahraničí.

Vláda už nedávno rozhodla o zrušení velvyslanectví mimo jiné v Kongu, Venezuele, Keni, Jemenu a Kostarice. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám