Hlavní obsah

Klause přijme americký prezident

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Českého prezidenta Václava Klause v úterý před polednem místního času přijme ve Washingtonu jeho americký protějšek George Bush. Novinářům to v pondělí sdělil velvyslanec ČR ve Washingtonu Martin Palouš. Informaci Právu potvrdil mluvčí Pražského hradu Petr Hájek.

Foto: Jiří Smutný

Slavnostní otevírání Africké vesnice a křest žirafy síťované (ředitel Hovorka uprostřed)

Článek

Klaus v pondělí v americkém Dallasu představil svou knihu Na cestě k demokracii (On the Road to Democracy: The Czech Republic from Communism to Free Society). S prezidentem Bushem by se Klaus měl sejít k půlhodinovému rozhovoru.

Velvyslanec ČR ve Washingtonu Martin Palouš na otázku Práva, zda zítřejší přijetí Klause v Bílém domě nahrazuje dlouho očekávanou oficiální návštěvu českého prezidenta v USA řekl, že "až sama schůzka bude směrodatná pro další plán kontaktů obou prezidentů".

Václav Klaus měl v úterý ve Washingtonu podle sdělení tiskového odboru Hradu poskytnout rozhovory předním americkým televizním stanicím, rádiím a časopisům. V National Press Clubu měl rovněž hovořit o své knize. Který z bodů tohoto programu vypadne, není prozatím známo.

"Ve středu 9. března 2005 se prezident republiky Václav Klaus navrátí zpět do vlasti," informoval Petr Hájek z tiskové odboru Pražského hradu.

Ani jedna oficiální návštěva

I když byl Klaus od svého zvolení ve Spojených státech několikrát, o oficiální návštěvu se prozatím nikdy nejednalo. Rovněž současná Klausova cesta je soukromá, s Bushem se původně setkat neměl. "Byla by to pouze zastávka na chvíli," řekl Klaus v pořadu televize Nova Sedmička, ve kterém rovněž uvedl, že Česká republika se v době po útoku na Irák nestala pro amerického prezidenta největším přítelem, který "se té války zúčastnil tak, jak on si přál."

"Myslím, že to předurčilo jistý vztah na určitou dobu. Já myslím, že ta doba je už dávno pryč," uvedl v Sedmičce Klaus.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám