Hlavní obsah

Klaus zrušil cestu do Izraele, z Gazy létají rakety až do vnitrozemí

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus ve čtvrtek podle informací Novinek zrušil plánovanou cestu do Izraele. Odletět měl v neděli, kvůli napjaté bezpečnostní situaci v zemi ale návštěva neproběhne. Izrael je v konfliktu s hnutím Hamás v pásmu Gazy, poblíž Tel Avivu dopadla ve čtvrtek palestinská raketa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Klaus se měl v Izraeli sejít se svým protějškem Šimonem Peresem, premiérem Benjaminem Netanjahuem či guvernérem Banky Izraele Stanleym Fischerem. V rámci návštěvy Banky Izraele měl připravenou přednášku. Na programu měl také návštěvu jeruzalémského Starého města a položení věnce k památníku zakladatele sionistického hnutí Theodora Herzla.

Situace mezi Izraelem a Palestinci z pásma Gazy je napjatá od středy, kdy armáda židovského státu zlikvidovala šéfa ozbrojeného křídla Hamásu Ahmada Džabarího. Hamás slíbil odvetu a odmítl "jakoukoliv diskusi o příměří s Izraelem v daném stádiu". Od středeční eskalace vzájemných ozbrojených úderů bylo zabito 15 obyvatel pásma a na 150 bylo zraněno. Na izraelské straně přišli o život tři lidé a 16 bylo zraněno.

Izrael zvažuje, že do pásma Gazy znovu vtrhne 

Izrael už dva dny provádí odvetné letecké a dělostřelecké operace proti pásmu Gazy, odkud radikálové minulý týden obnovili raketovou palbu. Ozbrojená složka Hamásu po likvidaci Džabarího pohrozila tvrdou odplatou a stejně tak Izrael oznámil, že je to pouze začátek masivní protiakce, která může skončit až pozemní ofenzivou do pásma. V podobné situaci na přelomu let 2008 a 2009 za měsíc bojů zahynulo na 1300 Palestinců.

Reklama

Související témata:

Související články

Obama: Izrael má právo na sebeobranu

Po středečních izraelských náletech v pásmu Gazy americký prezident Barack Obama telefonicky mluvil s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a s egyptským...

Výběr článků

Načítám