Hlavní obsah

Klaus vyzval členy ODS, aby vrátili stranu tam, kam podle něj patří

Právo, Novinky, Jaroslav Soukup, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus se obrátil na členy Občanské demokratické strany, kterou před časem opustil. V reakci na dopis jednoho z "řadových členů" vyzval členskou základnu, aby bojovala za návrat ODS na to místo politické mapy, kde se nacházela v době, kdy z jejího čela sám odcházel. Svou reakci zveřejnil na svých webových stránkách.

Foto: Milan Malíček, Právo

Václav Klaus při projevu na kongresu ODS

Článek

Klaus ve svém dopisu konstatuje, že se strana pod novým vedením "fundamentálně posunula doleva". Podle bývalého dlouholetého předsedy a zakladatele občanských demokratů strana systematicky opouští principy a hodnoty, na nichž ji budoval.

(...) i mne trápí, jaké myšlenky a osobnosti dnes ODS prezentují (...)
prezident a zakladatel ODS Václav Klaus

Klaus se nevyjádřil k možnosti svého návratu do strany, nicméně vyzval řadové členy, aby bojovali za návrat strany tam, kde se nacházela v době, kdy opouštěl post jejího předsedy.

"Zcela upřímně vám v tomto boji držím palce, protože i mne trápí, jaké myšlenky a osobnosti dnes ODS prezentují," uvedl Klaus závěrem. Prezident stranu opustil loni v prosinci.

ODS buduje přípravku

Klaus dopis zveřejnil zrovna ve chvíli, kdy ODS prezentovala svou předvolební kampaň. První místopředseda David Vodrážka si nemyslí, že by chtěl prezident dopisem ODS poškodit před volbami.

"Pan prezident je nezávislá osoba, která prezentuje názory na dění ve všech stranách i v celé republice, já bych to tak nevnímal,“ řekl na dotaz Práva. Dodal, že nelze říci, že by opustila své ideové kořeny. Vodrážka dodal, že "ODS je stranou rozkročenou, to znamená, že směřujeme k politickému středu, ale určitě ne do leva,“ poznamenal Vodrážka.

První místopředseda ODS včera odstartoval vznik týmu podporovatelů ODS, který by měl  pomoci straně v předvolebních kampaní. "Hledáme aktivní, schopné, sebevědomé lidi každého věku, kterým není lhostejná budoucnost České republiky. Jsem přesvědčen, že takových jsou u nás tisíce, možná víc,“ uvedl Vodrážka.

Podle něj členové týmu budou zpracovávat různé průzkumy a analýzy, šířit materiály k volbám, aktivně vystupovat na internetu či pomáhat v místě s kontaktními kampaněmi.

Reklama

Výběr článků

Načítám