Hlavní obsah

Klaus vydá novou knihu o ekologii

• Aktualizováno
Novinky, Jiří Mach

Nakladatelství Dokořán vydává novou knihu Václava Klause, v níž prezident opět obviňuje ekologicky smýšlející politiky ze snah o zneužití klimatických změn pro vlastní totalitní cíle. Po knize "Modrá, nikoli zelená planeta" se tak objeví na pultech českých a zřejmě brzy i zahraničních knihkupců nový titul "Modrá planeta v ohrožení".

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident Václav Klaus.

Článek

Klaus k vydání knihy uvádí, že se jedná o soubor jeho názorů vzniklých po roce 2007, které doplňují předchozí titul "Modrá, nikoli zelená planeta". Vydání zdůvodňuje tím, že intenzivní polemika na téma globální oteplování ve světě nadále pokračuje.

Ekologisté hovoří o 'záchraně planety'. Před čím? A před kým? Jednu věc vím jistě: musíme ji – a nás – zachránit před nimi.
Václav Klaus

"Globální teplota je zneužívána k dalšímu radikálnímu vstupu státu a politiky do lidské společnosti, čehož jsme právě teď svědky," uvádí Klaus na přebalu knihy pod názvem Modrá planeta v ohrožení.

Klaus na přebalu knihy také například píše, že "ekologisté nechtějí změnit klima. Chtějí změnit nás a naše chování. Přejí si nás kontrolovat a ovládat".

"Ekologisté hovoří o 'záchraně planety'. Před čím? A před kým? Jednu věc vím jistě: musíme ji – a nás – zachránit před nimi," dodává prezident.

Prezident dlouhodobě hovoří v souvislosti s globálním oteplováním o hysterii, která je podle něj daleko větší hrozbou než samotná klimatická změna. V ohrožení je svoboda a prosperita, nikoli podnebí, uvedl například letos v březnu Klaus, který na toto téma již před dvěma lety vydal knihu Modrá, nikoli zelená planeta.

Na tuzemské politické scéně patřil k jeho největším kritikům někdejší předseda Strany zelených Martin Bursík. Míní, že hlava českého státu v tomto ohledu vystupuje s nesprávnými a lživými informacemi a bizarními názory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám