Hlavní obsah

Klaus: Vstup do EU nebyl předělem pro život v ČR

PRAHA

Uplynulý rok podle prezidenta Václava Klause nijak výrazně nevybočil z vývoje posledních let. Květnový vstup země do Evropské unie se podle prezidenta nestal pro život občanů žádným viditelným předělem.

Foto: archiv Divadlo Šumperk

Snímek zachycující první čtenou zkoušku.

Článek

V České republice se staly i události, z nichž podle prezidenta nelze mít radost. Patří k nim zhrubnutí a zvyšující se povrchnost veřejné diskuse a rostoucí počet pokusů o osobní diskreditaci politických soupeřů, uvedl Klaus ve svém novoročním projevu.

Zmínil se také o odposleších telefonních hovorů a "blamáži" s trojitým jmenováním českého kandidáta na funkci evropského komisaře. Ekonomika země podle prezidenta sice rostla solidním tempem, ale nedostatečným pro to, aby se Česká republika v dohledné době přiblížila výkonnosti zemí západní Evropy. Klaus kritizoval to, že přes sliby politiků stále nejsou v pořádku státní finance.

:. ANKETA
Souhlasíte s tvrzením prezidenta Klause, že vstup do EU nebyl předělem pro život v Česku? Hlasujte v anketě na konci článku.

Voliči naznačili, co si myslí

"Kupředu jsme se nepohnuli ani v tolik potřebných reformách zdravotní péče a penzijního systému," podotkl prezident. Nezaměstnanost sice nerostla, ale v některých regionech je prý stále neúnosně vysoká. Naopak se ale zrychlil růst cen a podle prezidenta by nebylo dobré, aby toto zrychlování pokračovalo.

Klaus v projevu připomněl troje loňské volby: do Evropského parlamentu, krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Poměrně nízkou účastí prý voliči naznačili také to, co si o těchto institucích myslí. "I tak ale výsledky voleb ukázaly na rostoucí sílu parlamentní opozice a na rostoucí problémy stran současné vládní koalice," poznamenal prezident. Volby výrazně vyhrála opoziční ODS, jíž je Klaus čestným předsedou.

Anketa

Souhlasíte s tvrzením prezidenta Klause, že vstup do EU nebyl předělem pro život v Česku?
ano
69,1 %
ne
30,9 %
Celkem hlasovalo 1139 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám