Hlavní obsah

Klaus vetoval novelu o obchodování s povolenkami, omezuje prý suverenitu

Novinky, jas
Praha

Prezident Václav Klaus ve středu vetoval novelu zákona o podmínkách obchodování s povolenkami na emise skleníkových plynů. Prezidentovi vadí, že při zavádění této normy EU se parlament stal pouhým "hlasovacím strojem". Podle hlavy státu jde o "popření smyslu parlamentní demokracie" a další krok k omezení suverenity státu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Zákon, který je implementací Směrnice EU, a především způsob jeho přijetí, jsou dalším příkladem popření smyslu parlamentní demokracie, resp. dalším krokem k tomu, aby Česká republika přestala být suverénním státem," konstatoval Klaus v odůvodnění svého rozhodnutí.

Doktrína globálního oteplování – zejména její vědecká báze – fakticky zkrachovala
prezident Václav Klaus

"Parlament je pro tyto případy (které jsou dnes již velmi časté), pouhým formálním "hlasovacím strojem“, který "aplikuje“ směrnice EU. V podstatě se nad nimi nezamýšlí a nevede o nich diskusi," míní prezident, který se nehodlá smířit s tím, že parlament "téměř jednomyslným hlasováním navíc dává demonstrativně najevo, že jinak hlasovat  nemůže".

Prezidentovi se nepozdává ani samotný cíl obchodování s povolenkami, kterým je "údajné omezování produkce 'skleníkových plynů'". Podle Klause jde o "drastický zásah do ekonomické svobody".  Prezident má totiž za to, že "doktrína globálního oteplování – zejména její vědecká báze – fakticky zkrachovala".

Klaus  tvrdí, že tato situace nahrává vytváření jakéhosi stínového hospodářství. "Jde o časovanou minu pod celou naší ekonomikou, což je v souvislosti s důsledky světové ekonomické krize mimořádně nezodpovědné," připomněla hlava státu.

Klaus uvedl i další legislativně-technické důvody, proč novelu vetuje.  Prezident očekává, že parlament se normou bude znovu zabývat a "skutečně ji projedná".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám