Hlavní obsah

Klaus tají osud zákona o neziskových nemocnicích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

O podepsání nebo odmítnutí návrhu zákona o neziskových nemocnicích už má prý prezident Václav Klaus jasno. Řekl to ve středu při exkurzi v Nemocnici Na Františku, ovšem k jakému rozhodnutí dospěl, odmítl sdělit.

Článek

"Já tu představu mám, ale teď vám ji neprozradím. Ještě na to mám nějakou chvíli, abych definitivní rozhodnutí provedl," uvedl prezident ve středu v rámci návštěvy Prahy 1.

Na rozhodnutí o osudu návrhu zákona o neziskových nemocnicích má čas do konce týdne. Pokud by zákon vetoval, musí se jím ještě před volbami znovu zabývat Sněmovna.

ČSSD a KSČM mohou hladce přehlasovat i veto prezidenta

Předlohu ve Sněmovně prosadily vládní ČSSD a opoziční KSČM. Senát předlohu vetoval, poslanci ji ale znovu schválili. Sociálnědemokratičtí a komunističtí poslanci mají pohodlnou většinu i k přehlasování případného prezidentského veta.

Podle zákona má vzniknout síť 140 veřejných neziskových nemocnic, jejichž péči by hradily zdravotní pojišťovny. Zbývající zařízení by se mohla rozhodnout, zda se z nich neziskové nemocnice stanou. Ty, které by se přeměnit nechtěly, by ze zdravotního pojištění dostávaly jen peníze za akutní péči.

Podle kritiků hrozí likvidace nemocnicím, které se nestanou neziskovými. Kraje prosazují, aby se nemocnice staly akciovými společnostmi. Předlohu kritizuje zejména opoziční ODS.

V úterý přišli za prezidentem na Pražský hrad představitelé krizového štábu zdravotníků, kteří Klausovi přednesli své výhrady. [celá zpráva] Ve středu odpoledne má prezident přijmout představitele Lékařského odborového klubu, který naopak normu podporuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám