Hlavní obsah

Klaus srážkovou daň na soláry nepodepíše, nebude jí však bránit

Novinky, jim
Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus oznámil ve svém dopise poslancům, že by musel zákon, který schválila Sněmovna ve snaze zabránit skokovému zdražení elektřiny, podepsat s velkými rozpaky. Nehodlá jej však vetovat, což znamená, že po proběhnutí zákonné lhůty nabude platnosti.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Václav Klaus

Článek

Klaus v dopise adresovaném předsedkyni Sněmovny Miroslavě Němcové připomíná, že už původní zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů odmítl podepsat.

„I tato novela není systémovou nápravou, ale pouze výrazem snahy napravit jednu chybnou deformaci trhu deformací jinou. Jádro problému zůstává nedotčeno a navíc hrozí nové, nezamýšlené škodlivé doprovodné efekty,“ vysvětluje Klaus.

Podle prezidenta by vláda neměla trpět dotování podnikání v dané oblasti a tvrdí, že „nehospodárnost takovýchto investic a náklady na jejich provoz dále porostou“.

„Pokud bychom si položili otázku, zda je přáním většiny občanů České republiky nadále finančně podporovat takovouto nehospodárnou dotační politiku, zcela jistě bychom dospěli k závěru, že nikoli,“ píše dále Klaus.

Vracet zákon do Sněmovny nehodlá, jelikož prý nechce mařit snahy o udržení únosných cen elektřiny. Vyzval však vládu, aby hledala řešení, která „jsou v zájmu občanů a podle mého přesvědčení i v zájmu zdravé budoucnosti české energetiky a životního prostředí“.

Reklama

Výběr článků

Načítám