Hlavní obsah

Klaus se zapojil do předvolební kampaně Alternativy pro Německo

Novinky, jas

Bývalý prezident Václav Klaus se ve čtvrtek a v pátek účastní kampaně pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD) před zemskými volbami v Porýní-Falci. Ve čtvrtek vystoupil s projevem na mítinku ve městě Villingen-Schwenningen, v pátek stranu podpoří ve městě Neuwied.

Foto: http://www.alternative-rlp.de/

Exprezident Václav Klaus, kandidát Afd Uwe Young a předsedkyně strany Frauke Petryová na propagačním materiálu AfD

Článek

Na plakátech Klaus pózuje s místním kandidátem a předsedkyní strany Frauke Petryovou, s níž v pátek vystoupí.

Strana na pozvánce připomíná, že český exprezident je dlouhodobým kritikem EU a usiluje o Evropu suverénních národních států. Český exprezident je nazýván velkým Evropanem.

Nejdůležitější bojiště Evropy

Klaus podle vyjádření svého institutu považuje Německo „za nejdůležitější současné bojiště Evropy”, neboť právě tamní vývoj považuje za klíčový pro celý kontinent.

„Vzestup strany Alternativa pro Německo (AfD) považuje za mimořádný fenomén a protože sdílí řadu jejích názorů, rozhodl se aktivně zapojit do německé předvolební kampaně jako podporovatel AfD. V minulosti již vystoupil na několika politických mítincích v Německu a hodlá v tom i nadále pokračovat,” tvrdí institut.

Šéfka AfD Frauke Petryová nedávno vzbudila pobouření, když v jednom rozhovoru uvedla, že policisté musí zabránit ilegálnímu překročení hranic a „v případě nutnosti použít i střelnou zbraň". [celá zpráva]

Podpora AfD se na celostátní úrovni pohybuje kolem 10 procent, ale například v Sasku jsou její preference téměř dvojnásobné.

V Německu se budou v neděli konat zemské volby v Bádensku-Württembersku, Porýní-Falci a Sasku-Anhaltsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám