Hlavní obsah

Klaus se vyslovil pro předčasné volby

PRAHA

Prezident Václav Klaus považuje za nejpřirozenější řešení vládní krize předčasné volby. "Já si myslím, že musí být dohoda, to znamená dohodou zkrátit volební období," řekl v pátek prezident v rozhovoru pro BBC. Proti této interpretaci prezidentových slov se v emailu médiím ohradil mluvčí prezidenta Petr Hájek.

Foto: Praha 5

V sobotu 16. června se Cibulka v Praze 5 promění v začarovaný les plný víl a skřítků.

Článek

"V dané chvíli já nikomu nestraním, já straním České republice. Mám strach, že nebude dostatečná vůle najít to správné řešení této krize," uvedl prezident. V rozhovoru pro rozhlasovou stanici rovněž uvedl, že by v tuto chvíli nepřijal demisi lidoveckých ministrů.

.: ANKETA
Souhlasíte s prezidentem v tom, že řešením současné politické situace jsou předčasné volby?
Hlasujte v anketě na konci článku.

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek odmítl o předčasných volbách spekulovat s tím, že úkolem lidovců je dokončení koaličního projektu do konce řádného volebního období. Podle jeho mínění není v tuto chvíli reálné najít ve Sněmovně potřebnou ústavní většinu 120 hlasů, která by předčasné volby vyvolala.

"Najít těch 120 hlasů, tedy ústavní většinu, je nad síly Sněmovny," uvedl pro BBC sociálnědemokratický předseda Sněmovny Lubomír Zaorálek s tím, že to ani nepředpokládá.

Klausův mluvčí Petr Hájek se v emailové zprávě médiím v pátek večer ohradil proti jejich interpretaci prezidentova rozhovoru s BBC. "Ostře se ohrazuji proti zprávě ČTK, podle níž prezident republiky Václav Klaus pokládá předčasné volby za nejpřirozenější řešení současné politické situace," píše Hájek.

DOKUMENT
Část rozhovoru prezidenta republiky Václava Klause, ve které hovoří o předčasných volbách.
Václav Moravec, moderátor BBC: Vy jste, ať už ve čtvrtek v tom tiskovém prohlášení, ale i dnes před příchodem do tohoto rozhlasového studia připustil, že nejpřirozenějším řešením krize by byly předčasné volby. Říkáte to s tím vědomím, že můžete být nařknut, že straníte Občanské demokratické straně, která volá už několik měsíců po předčasných volbách.
Prezident České republiky Václav Klaus: Já v dané chvíli nikomu nestraním. Já straním České republice, já straním občanům této země, já straním fungování této země. A z tohoto hlediska mám strach, že nebude dostatečná síla, ochota, vůle nalézt rozumné řešení na fungování v těchto 16 měsících. A protože mám strach, že to řešení bude málo rozumné, málo funkční, málo tvůrčí, málo produktivní, tak by bylo asi nejlepší, kdyby ta doba tohoto polořešení-neřešení byla co nejvíce zkrácena, a proto předčasné volby. To není stranění jedné politické straně.
Zdroj: BBC

Klaus již ve čtvrtek vyzval aktéry vládní krize, aby mu co nejrychleji navrhli řešení politického uspořádání do konce volebního období, případně aby mu předložili dohodu o vypsání předčasných voleb do Poslanecké sněmovny. Dnes uvedl, že cesta opakovaných pokusů sestavit vládu, která nezíská ve Sněmovně důvěru, není možná. "To by byla opět věc, kdy bychom působili ve světě opravdu trochu panoptikálně," řekl prezident.

Anketa

Souhlasíte s prezidentem v tom, že řešením současné politické situace jsou předčasné volby?
Ano
78,2 %
Ne
20,5 %
Nejsem rozhodnut/ta
1,3 %
Celkem hlasovalo 2006 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám