Hlavní obsah

Klaus se se šéfy stran ohledně EU nedohodl

ČTK, Lukáš Bek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus se na dnešní schůzce u kulatého stolu s předsedy pěti parlamentních stran neshodl na společném pohledu na budoucnost EU. Všichni se dohodli se jen na tom, že povedou korektní diskusi.

Foto: Policie ČR

Jeden z podezřelých mužů.

Článek

Schůzka se oproti programu protáhla téměř o hodinu a půl.

"Stejně jako ve všech dalších členských i kandidátských zemích i v České republice mají různé politické subjekty a jednotliví občané své vlastní, často odlišné názory na jednotlivé aspekty vývoje evropské integrace," uvedli politici v komuniké, které vydali na závěr asi tříhodinového jednání v Lánech na Rakovnicku.

Různé názory jsou prý ale přirozené. "Účastníci schůzky chtějí přispět ke sjednocování pohledů na budoucnost Evropské unie a na postavení České republiky v ní prostřednictvím věcné a korektní diskuse v ústavních orgánech, ve veřejnosti a na podobných schůzkách," citoval Klaus z krátkého prohlášení.

Podle premiéra a šéfa ČSSD Vladimíra Špidly ale nelze čekat, že by se třeba komunisty podařilo přesvědčit o prospěšnosti vstupu země do unie. "Prostě nejde dojít ke shodě za určitou mez, protože ta neshoda leží v základu politického názoru toho nebo onoho politického uskupení. Představa, že se vytvoří jednotná teorie pole, je omyl," řekl.

I když se dnes ještě v podstatě politici na konkrétním postoji země k budoucímu uspořádání EU nedohodli, je prezident přesvědčen o tom, že schůzka měla smysl. "Za pozitivní krok jsme považovali už to, že si své názory říkáme z očí do očí a že si je nesdělujeme přes média," poznamenal.

Špidla zopakoval, že po červnovém referendu chce ústavní činitele pozvat na jednání vlády, které by se mělo týkat právě Evropské unie. "Ano, tuto myšlenku jsem předložil. Nebyla odmítnuta," podotkl.

Podle ministra zahraničí a šéfa lidovců Cyrila Svobody se politici dohodli také na tom, že právě jeho ministerstvo připraví okruh klíčových evropských témat, aby se o nich diskutovalo. Dohodli se na tom, že všichni ústavní představitelé předloží Špidlovi seznam svých zahraničních cest. "Ne abychom jeden druhého kontrolovali, ale aby v tom byl přehled a mohli jsme cesty koordinovat," dodal Svoboda.

Kromě schůzky představitelů vedení parlamentu a stran v něm zastoupených, chystá Klaus také další jednání k EU. Příští týden ve čtvrtek by se měl na Pražském hradě setkat s předsedy a místopředsedy sněmovních a senátních výborů pro evropskou integraci a zahraničních výborů.

Špidla vzkázal Klausovi: debatu o EU povedu já

Jen několik hodin před schůzkou vrcholných politických činitelů s prezidentem v Lánech, dal premiér Vladimír Špidla Václavu Klausovi jasný vzkaz. Diskusi o Evropské unii a roli Česka v ní chce napříště vést sám.

Šéf kabinetu také hlavě státu nepřímo vzkázal, aby krotila své ambice, když Klausovu roli v zahraniční politice přirovnal k pozici šéfa Senátu.

Špidla na dnešní tiskové konferenci po zasedání vlády řekl, že se chce s Klausem domluvit na pravidelných setkáních. "Řekněme týden po referendu o EU pozveme prezidenta na jednání vlády k EU. Tyto schůzky by se měly opakovat zhruba po dvou měsících. Šlo by o rozsáhlé debaty o zahraniční politice za přítomnosti pana prezidenta a ostatních vysokých ústavních činitelů, kteří mají vliv a agendu v zahraniční politice jako je předseda Senátu, Sněmovny a předsedové příslušných zahraničních výborů."

Vláda bude ignorovat KSČM

Klaus však dal již dříve najevo, že debatu o EU chce vést on, a proto také svolal dnešní kulatý stůl. Další spor zřejmě vláda s prezidentem povede kvůli komunistům. V Lánech bude zastoupen i jejich šéf Miroslav Grebeníček. S tím však kabinet u budoucích schůzek nepočítá. Špidla se dnes s ministrem zahraničí Cyrilem Svobodou shodl, že KSČM jde proti národním zájmům, když odmítá vstup do Unie. Svoboda již včera vyjádřil nesouhlas s tím, že se komunisté zúčastní jednání v Lánech. Špidla se připojil konstatováním o škodlivosti komunistů. Oba představitelé pak konstatovali, že do záměrů prezidenta nemohou mluvit.

Špidla také na tiskové konferenci řekl, že vláda bude chtít úzkou koordinaci zahraničních cest ústavních činitelů. "To znamená, aby nedocházelo k tomu, že ministerský předseda jede na zahraniční cestu a jeden den před tím tam jede prezident nebo jiný vysoký ústavní činitel," vysvětlil Špidla.

První spor mezi Klausem a Svobodou začal na aténském summitu EU. Klaus své vládní kolegy zjevně zaskočil, když se na poslední chvíli rozhodl podepsat smlouvu o přistoupení Česka k Unii osobně. Právě proti opakování podobných situací zjevně míří nynější Špidlův záměr.

Špidla si navíc do prezidenta šťouchnul: "Kdybych to měl zkratkou vyjádřit, tak pozice prezidenta v zahraniční politice je přibližně rovná pozici předsedy Senátu." Podle ústavy je za zahraniční politiku zodpovědná vláda a prezident republiku zastupuje navenek. Představitelé Hradu však v minulosti zdůrazňovali, že má hlava státu významnější roli, než jí přisuzuje vláda.

Svoboda: s Klausem nevedu osobní spor

Svoboda, který se s Klausem naposledy střetl o víkendu kvůli rozmístění amerických vojenských základen na území ČR, včera odmítl, že by s prezidentem vedl osobní spor. "A nikdy to nebude osobní spor. Jsem členem vlády, která dostala důvěru v Poslanecké sněmovně pro realizaci určité zahraniční politiky. Ta se opírá o dlouhodobý proces. Vždy budu tento princip hájit," uvedl šéf diplomacie. Dodal, že v Česku nevládne národní fronta, "kde by museli všichni souhlasit se vším."

Také Špidla od dnešního jednání v Lánech nečeká shodu např. na podobě evropské ústavy. Nedovede si např. představit, že by si s Klausem rozuměli v otázce společné zahraniční politiky Unie. Klaus je totiž na rozdíl od Špidly proti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám