Hlavní obsah

Klaus se pustil do ODS kvůli spoléhání na přeběhlíky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Prezident Václav Klaus v rozhovoru pro Týden kritizoval ODS, že se snaží prosadit společnou vládu s lidovci a zelenými, aniž by usilovali o dohodu s ČSSD. Pokud se podle Klause nakonec najde přeběhlík, který by trojkoalici ve Sněmovně podpořil při hlasování o důvěře, budou tím potvrzena podezření o existenci politické korupce v zemi. Klausovi také vadí spojenectví ODS se Stranou zelených, která má prý odlišný světonázor.

Článek

"Pokud někdo bez jakéhokoli varování při hlasování o důvěře vstane a silným hlasem řekne 'jsem pro vládu', pak mám strach, že tím bude potvrzeno nejstrašnější podezření vyslovované na různých stranách o politické korupci v naší zemi. A to je něco, s čím se já jako prezident nemohu v žádném případě smířit," zdůraznil Klaus.

Sedm měsíců trvající politickou krizi podle hlavy státu nelze vyřešit bez dohody dvou nejsilnějších stran ODS a ČSSD. Politici, média i veřejnost by podle prezidenta měli vzít v úvahu výsledek červnových voleb, které vyhrála ODS těsně před ČSSD. "Bez elementární dohody dvou nejsilnějších politických stran o čemkoli, o vládnutí, tolerování, předčasných volbách nebo čemkoli dalším, prostě není možné, aby se cokoli v této zemi pohnulo," řekl Týdnu Klaus.

Místopředseda ODS Ivan Langer Klausova slova komentoval s tím, že prezident neříká nic nového. Podle Langra bylo od první minuty po vyhlášení výsledků voleb jasné, že jakékoli vládní uspořádání musí být výsledkem dohody dvou nejsilnějších politických stran.

"Problém je v tom, že sociální demokracie a Jiří Paroubek odmítli uznat výsledky voleb a nechová se jako ten poražený, který by podle toho měl postupovat - tedy umožnit vznik vlády, vládu tolerovat, stanovit si podmínky této tolerance. Snad se to změní," uvedl Langer.

Podle Klause ODS tlačí trojkoalici "za každou cenu"

"ODS přijala tuto vládu za jakoukoli cenu, za cenu přeběhlíků, za cenu kývání na zelenou ideologii, za cenu pana Schwarzenberga, za cenu v podstatě i rozkolu v ODS," uvedl v rozhovoru Klaus, kterému taková cena připadá "neúměrně vysoká".

Podobu trojkoaličního kabinetu ODS, KDU-ČSL a Strany zelených prezident jmenuje. Domnívá se však, že způsob vyjednávání o této vládě vedl k tomu, že byla prosazena za každou cenu i při přetrvávajícím "boji" s předsedou sociálních demokratů Jiřím Paroubkem.

"To není vláda za každou cenu,"  kontroval Langer, podle nějž je to vláda, která projevila vysokou míru ochoty ke kompromisům a vzájemné tolerance vůči svým programům. "Jako každá koaliční vláda je její program výsledkem kompromisu, protože jinak by vzniknout nemohla. A myslím, že i pan prezident velmi dobře ví, jaké to je sestavovat koaliční vládu a co to znamená politický kompromis," uvedl Langer.

"Neuvěřitelně nešťastné" spojení ODS se zelenými

Václav Klaus také kritizoval stranu, které dříve předsedal, za její spojenectví se Stranou zelených, která podle něj stojí "na absolutně druhé straně jakési ideologické bariéry". Klaus uvedl, že "zelenání" pravicových stran je nyní celosvětovým fenoménem. "Přátelství pana Topolánka a pana Bursíka je něčím podobným tomu, co dělá pan David Cameron uvnitř své britské Konzervativní strany. Takže to jako úplnou výjimku nevidím, ale považuji to za neuvěřitelně nešťastné," řekl v Týdnu prezident.

"Strana zelených samozřejmě vůbec není o přírodě a o životním prostředí, to snad je jasné úplně každému. To je strana s odlišným světonázorem, s odlišnou základní ideologií o společenském uspořádání," řekl Klaus.

Reklama

Výběr článků

Načítám