Hlavní obsah

Klaus se přibližuje fašizujícím maloměšťákům, odpověděl Halík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Katolický intelektuál Tomáš Halík, jehož si vzal v pondělním vyjádření prezident Václav Klaus na paškál, odmítl komentovat Klausovo porovnání jeho osoby s jezuitou Koniášem, který v pobělohorském období získal pověst hlavního paliče knih. Poznamenal pouze, že je znepokojující, jak se Klausovy názory stále více blíží myšlenkovému světu fašizujících maloměšťáků.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Tomáš Halík

Článek

Halíka se týkala slova, jimiž Klaus vysvětloval své konzervativní postoje. „Mezi Koniášem a Halíkem vidím rozdíl pouhých tří století (a pravděpodobně skutečnou víru v prvním případě a pouhou mediální ekvilibristiku ve druhém),“ napsal mimo jiné Klaus v Právu a na Novinkách.

Reagoval tak na informace, že Ladislava Bátoru, který v minulosti kandidoval za extremistickou Národní stranu, doporučil na vysokou pozici v resortu školství právě on. Ve svém textu to Klaus nevyvracel, ale názorů Bátory se zastal s tím, že jsou mu v mnohém blízké. Citoval právě i narážku na Halíka, který je prý nepřijatelnější než Koniáš. Podle Klause by se měla o Bátorových názorech vést seriózní diskuze.

"Pan prezident je už nejen expertem na kinematografii a klimatologii, ale nyní také na teologii a pravost víry. Jeho teologické posudky nehodlám komentovat," sdělil v reakci na Klausovy výroky Halík. Dodal ale, že Klausova "stále větší afinita k myšlenkovému světu fašizujících maloměšťáků, jejichž krédo tak pěkně formuloval Bátora, lídr jejich vlajkové organizace D.O.S.T., je znepokojující".

Bátorovo angažmá na ministerstvu školství hýbalo politikou minulý týden.  Premiér Petr Nečas (ODS) prohlásil, že je pro něj nepřijatelné, aby člověk s takovou minulostí zastával post náměstka v jeho kabinetu. Nyní byl šéf vlády ke Klausovým postojům zdrženlivý.

"Jde o osobní názor pana prezidenta Klause, na který má právo, a předseda vlády ho nebude nijak komentovat," vzkázal mluvčí vlády Jan Osúch.

Klaus ve svém vyjádření také citoval z Bátorova textu vysvětlujícího jeho pojetí konzervatismu. Bátora se v něm ostře vymezuje kromě jiného proti evropeismu, multikulturalismu, feminismu, antidiskriminaci, ekumenismu. Odmítá také "pravdu a lásku ordinovanou z Havlova nevětraného mravního a duševního pelechu".

Bátora je předsedou konzervativní iniciativy D.O.S.T., která stejně jako Klaus odmítala Lisabonskou smlouvu a staví se proti Evropské unii. V senátních volbách kandidoval v rámci uskupení Suverenita Jany Bobošíkové.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám