Hlavní obsah

Klaus podpořil Jakla v prezidentské kandidatuře

Prezident Václav Klaus podepsal petici na podporu svého tajemníka Ladislava Jakla. Jakl to v neděli oznámil na tiskové konferenci, kterou pořádala Strana svobodných občanů. Ta Jakla na Hrad nominuje.

Foto: Stanislav Zbyněk, ČTK

Prezident Václav Klaus se svým tajemníkem Ladislavem Jaklem

Článek

„Já jsem se doposud ve sběru podpisů neangažoval. Začal jsem předevčírem. Zatím mám jeden, ale musíte uznat, že podpis prezidenta na listině jen tak někdo nemá. Uvidíme s jakými podpisy se vytasí mí beznadějní protikandidáti,“ vtipkoval Jakl.

Předseda Svobodných Petr Mach oznámil, že kromě Klause podepsalo Jaklovu petici ještě zhruba 10 tisíc lidí. Při té příležitosti mu předal jako dar láhev neokolkované irské whiskey. „Nápoje z této země jsem přestal pít po druhém irském referendu, protože mě naštvali,“ řekl Jakl, který je odpůrcem současné integrační politiky EU.

O prezidentský úřad má zájem zhruba dvacítka lidí. Je mezi nimi například někdejší premiér Jan Fischer, kandidát TOP 09 Karel Schwarzenberg, kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, bývalý premiér Miloš Zeman, ale třeba i někdejší šéf rozvědky Karel Randák. Podle průzkumů veřejného mínění je zatím favoritem na vystřídání současné hlavy státu Václava Klause na Pražském hradě právě Fischer. Na druhém místě je Zeman.

Vůbec první lidové hlasování o osobě prezidenta se v Česku uskuteční pravděpodobně napřesrok v lednu. Definitivní termín voleb by šéf Senátu Milan Štěch měl oznámit v říjnu. Klausův mandát vyprší 7. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám