Hlavní obsah

Klaus poblahopřál Dukovi ke kardinálskému úřadu

Praha

Prezident Václav Klaus přijal čerstvě jmenovaného kardinála Dominika Duku a pogratuloval mu ke jmenování do vysokého církevního úřadu.

Foto: Michal Krumphanzl , ČTK

Pražský arcibiskup Dominik Duka (vpravo) s prezidentem Václavem Klausem

Článek

Český primas se po návratu ze slavnostního ceremoniálu v Římě poklonil u ostatků svatého Vojtěcha, poté zamířil za svým sousedem z Pražského hradu, se kterým udržuje dlouhodobě dobré vztahy.

Ostatně Klaus ještě před oficiálním jmenováním přispěchal s gratulací Dukovi jako první.

„Rozhodnutí papeže vnímám jako důležitý krok, který naznačuje jeho postoj k nynějšímu i budoucímu směřování vývoje církve. Toto jeho rozhodnutí vnímám také jako potvrzení významu přínosu českých katolíků k úsilí církve o hájení základních křesťanských hodnot v dnešním světě,“ uvedl v úterý v gratulaci Klaus.

Podle něj patří Duka „k důležitým představitelům veřejného života, jejichž hlas je dobře slyšet, jejichž hlas je nepostradatelný v diskuzi nad tématy, která se týkají naší společnosti“.

„Lidé Vás v této roli pozitivně vnímali jako biskupa královéhradeckého a dnes se k Vám stejným způsobem obracejí jako k arcibiskupovi pražskému,“ uvedl dále Klaus.

Jeho dobré vztahy s Dukou ovšem nemají u českých katolíků jen pozitivní ohlasy. Část věřících Duku v petici vyzvala, aby pražský arcibiskup nevyjadřoval prezidentovi tolik přízně. Lidem se také nelíbilo, že Duka se nezastal kněze Tomáše Halíka, jehož Klausův vicekancléř Petr Hájek osočil, že nikdy nedostal kněžské svěcení. Církev sice jeho tvrzení vyvrátila, za Halíka se ale hlasitě postavil jen druhý český kardinál Miloslav Vlk. Duka Halíka vyzval k usmíření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám