Hlavní obsah

Klaus: Pád vlády není věcí katastrofickou

Právo, Novinky, Jiří Mach, Oldřich Danda

Prezident Václav Klaus ve středu přijal formální oznámení z rukou předsedy Poslanecké sněmovny Miloslava Vlčka o vyslovení nedůvěry vládě. Podle něj se ČR stala za dvacet let svobody vyspělou parlamentní demokracií a následující řešení kritické politické situace nemůže způsobit zvrat v polistopadovém směřování.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Václav Klaus a Miloslav Vlček

Článek

"Pád vlády není věcí neznámou a v plně fungujícím ústavním systému není věcí nijak katastrofickou. Za mých šest let v nejvyšší ústavní funkci je to čtvrtý případ. Tuto situaci jsme úspěšně vyřešili již čtyřikrát a chtěl bych ubezpečit celou českou veřejnost, že bude vyřešena i nyní. Tímto řešením určitě nebude žádný zvrat našeho dosavadního polistopadového směřování," prohlásil na Pražském hradě Klaus.

Tuto situaci jsme úspěšně vyřešili již čtyřikrát a chtěl bych ubezpečit, že bude vyřešena i nyní.
Václav Klaus

Dále by se Klaus podle svých slov měl držet standardních kroků, jak předepisuje Ústava. Prvním z nich je předepsaná demise vlády. S ministerským předsedou Mirkem Topolánkem údajně ještě nemluvil, ale očekává, že neprodleně po návratu ze Štrasburgu mu sdělí, kdy jehío vláda demisi podá.

Topolánek má v plánu jít za prezidentem ve čtvrtek, ještě předtím by se měl kabinet setkat. Poslanci vyslovili Topolánkové vládě nedůvěru v úterý vpodvečer. [celá zpráva]

V pátek se prezident setká i s předsedou KDU-ČSL Jiřím Čunkem, který jej sám o schůzku požádal.

"Je dobré, že se přímo zprostředkují názory mezi stranou a prezidentem. Prezident je v této nejdůležitějším hráčem," řekl Čunek. On sám nezavrhuje žádné řešení s výjimkou toho, které by počítalo s hlasy komunistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám