Hlavní obsah

Klaus: ODS je v krizi

Právo, Vladimír Vácha, Pavel Orholz
České Budějovice
Aktualizováno

Exprezident a bývalý předseda Občanské demokratické strany Václav Klaus se zúčastnil regionální ideové konference občanských demokratů, která začala v pondělí vpodvečer v českobudějovickém hotelu Clarion. Ještě před ní řekl novinářům, že ODS, kterou sám před lety založil, je v krizi. Věří však v její budoucnost.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Václava Klause pozval na ideovou konferenci do Českých Budějovic ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Článek

„V budoucnost ODS věřím a na naší politické scéně se úspěšně udrží, ale mám pocit, že ODS v určité krizi je. Používat nějaká měkčí, optimistická, ale nikoliv mobilizační slova myslím, že není dobře. Myslím, že je v krizi ideové, v krizi personální a doufám, že se z toho bude umět vyhrabat. Dodal bych jedinou věc, že to není úkolem jednoho, dvou, tří členů vedení, předsedy, místopředsedů, ale je to úkol pro celou tuto stranu,“ řekl doslova Klaus.

Do jižních Čech Klause pozval 1. místopředseda ODS a šéf jihočeské regionální rady, ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba.

Zkritizoval vládu

„Považuji pana profesora Klause za nejvýraznějšího pravicového politika, zakladatele ODS i tvůrce ideových myšlenek. Mám pocit, že je zajímavé a inspirující si s takovým člověkem povídat. Určitě s ním budeme i některé názory konfrontovat, neboť může mít v tuto chvíli jiné, protože není zatížený politickými kompromisy,“ shrnul stručně důvody pozvání Klause Kuba.

„Původně jsem si myslel, že budu hlavně poslouchat, když jsem ale dostal od pana ministra pozvánku, zjistil jsem, že jsem hlavní řečník, což mě trochu překvapilo. Nicméně jsem nyní přišel pár slov říci o ekonomice, jejíž stav považuji za varovný a špatný. Ve stejném duchu jsem o tom již hovořil v sobotu na Vysoké škole ekonomické,“ konstatoval Klaus. [celá zpráva]

Ve své sobotní přednášce Klaus kritizoval počínání kabinetu Petra Nečase. V Budějovicích pak dodal, že za vážnou věc ale považuje i politickou reakci vlády, negativistickou reakci parlamentní opozice, destruktivní chování mimoparlamentní opozice. Zajímá jej proto, jak se k jeho názorům staví ODS.

Se Zemanovým návrhem nesouhlasí

Václav Klaus odmítl spekulace, že by se mohl vrátit do čela ODS či se stát jejím lídrem ve volbách do Evropského parlamentu. „Přijel jsem do Budějovic poslouchat a určitě o tom dnes tady mluvit nebudeme,“ reagoval na další z otázek.

Rozhodně nesouhlasí s prezidentem Milošem Zemanem, který v pondělí hovořil na Žofínském fóru o možné fixaci finančních prostředků ve státním rozpočtu na investice. [celá zpráva]

„Jako bývalý ministr financí si zoufám, kdykoliv slyším, že je třeba něco do státního rozpočtu zafixovat. Jednou je to pro armádu, podruhé pro školství, potřetí na vědu a výzkum. Nyní na investice. Říkám je to bezvadný, pak ale řekněte i B a nezafixovaný zůstane zbytek tj. sociální dávky, starobní důchody. Pokud ono B neřeknu, pak je pro mne takový výrok naprosto prázdný,“ glosoval prezidentův výrok.

Klausův projev zaujal

Bývalý prezident pak večer na ideové konferenci přednesl za zavřenými dveřmi projev. Členové ODS o jeho obsahu nechtěli podrobně mluvit. Podle předsedy Oblastního sdružení ODS v Táboře Jaroslava Zvěřiny se neomezoval jen na ekonomiku.

„Myslím si, že pan prezident zopakoval to, co my o něm víme. Orientuje se v makroekonomice a v těch věcech kolem ekonomiky, ale co mě zaujalo, že je to víc psychologické, že kladl důraz na to, co dnes politika neumí. To znamená oslovit lidi a zapůsobit na jejich emoce, protože my stále vidíme lidi jako racionální bytosti, ale oni nejsou. Jsem rád, že i ekonomové to vidí,“ zhodnotil projev Zvěřina.

„Pro mě to byl velmi silný zážitek. Pan profesor vždycky dokázal prognózovat ekonomiku v té nejčistší podobě,“ konstatoval místopředseda jihočeské ODS Vladimír Homola.

Reklama

Výběr článků

Načítám