Hlavní obsah

Klaus ocení Voleníka, Zátopkovou a Borna

Novinky, Jitka Götzová, Právo
PRAHA

Exprezident Nejvyššího kontrolního úřadu Lubomír Voleník je v pětadvacítce osobností, které vyznamená prezident Václav Klaus u příležitosti státního svátku 28. října na Pražském hradě. Voleník v červnu v 53 letech nečekaně zemřel a vyznamenání mu bude uděleno in memoriam.

Foto: Z archivu Richarda Müllera
Článek

Podle informací Práva je na dosud přísně utajovaném seznamu několik umělců blízkých Klausovi, například herec Jiří Kodet, výtvarník Adolf Born či jazzová zpěvačka Vlasta Průchová. Prezident rovněž ocení olympijskou vítězku Danu Zátopkovou, onkologa Pavla Klenera, cembalistku Zuzanu Růžičkovou či pprap. Romana Macharáčka, který před lety působil v Kuvajtu.

Klaus již po svém nástupu do funkce dal najevo, že oceněními bude šetřit. "Vyznamenání může dostat jen celonárodně známá a uznávaná osobnost," prohlásil na jaře.

Voleníka, který byl členem ODS, oceňovali politici napříč stranickým spektrem za osobní statečnost, s níž se vzepřel těžké nemoci, za profesionalitu i smysl pro spravedlnost. "Znal jsem ho jako schopného a odpovědného politika a státního úředníka, který vtiskl svou prací hlubokou pečeť úřadu, který tak dlouho vedl," řekl po jeho odchodu Klaus.

Prezident vybíral pro vyznamenání osobnosti z více než stovky návrhů od parlamentních komor, vlády, řady institucí i občanů. Radil se také se spoustou lidí, ale konečné slovo patřilo jemu, i když jeho rozhodnutí musí podle ústavy spolupodepsat premiér.

Sportovkyně i uznávaný lékař

Klaus dal již dříve najevo, že udělování řádů nepovažuje za osobní věc prezidenta, ale za akt České republiky. Této charakteristice odpovídá jméno olympijské vítězky v hodu oštěpem z roku 1952, stříbrné olympijské medailistky z roku 1960 a bývalé světové a evropské rekordmanky Dany Zátopkové (81). Ta ve Vladislavském sále nebude poprvé, v roce 1998 přebírala ocenění z rukou prezidenta Václava Havla pro svého nemocného manžela, ve světě nejznámějšího čs. a českého sportovce, běžce Emila Zátopka.

Ocenění za dva týdny dostane také uznávaný přednosta 1. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a předseda České onkologické společnosti, prorektor Univerzity Karlovy a bývalý ministr zdravotnictví prof. Pavel Klener (66). 

Klausovy opory

Ke dvěma významným cenám Český lev přibude letos i státní vyznamenání herci Národního divadla Jiřímu Kodetovi (66) .Tento člen ODS se v rozhodujících okamžicích v Klausově politickém životě vždy postavil na jeho podporu. Například v době tzv. televizní krize, kdy se podepsal pod Fórum na obranu parlamentní demokracie nebo se zúčastnil volební kampaně ODS. Nechyběl ani na předloňských Klausových šedesátinách ve Slovanském domě.

Loni se na mítinku ODS na Staroměstském náměstí vedle Kodeta objevila i zpěvačka Vlasta Průchová (77), která bude vyznamenána za celoživotní uměleckou práci. Ocenění obdrží i akademický malíř, grafik a ilustrátor Adolf Born (73). Ten se letos připojil k šestapadesáti umělcům pod výzvu "Důstojnou volbu!", v níž po ohlášení Klausovy kandidatury žádali přímou volbu prezidenta.

Za padesátiletou koncertní činnost, ale i pedagogickou práci, bude také vyznamenána "první dáma cembala" prof. Zuzana Růžičková (76).

Reklama

Výběr článků

Načítám