Hlavní obsah

Klaus nepodepíše zákony zvyšující deficit, oznámil po obědě s Fischerem

– Lány • Aktualizováno
Právo, Novinky, Lukáš Bek

K tradičnímu setkání se v pondělí na zámku v Lánech sešel prezident Václav Klaus s premiérem Janem Fischerem, doprovázely je na rozdíl od minulých let manželky. Oba politici hovořili zejména o hospodářském vývoji a nacházejících sněmovních volbách. Prezident oznámil, že zákony zvyšující schodek rozpočtu nepodepíše a poslancům vrátí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Prezident Václav Klaus s manželkou Livií přivítali u tradičního novoročního oběda na zámku v Lánech premiéra Jana Fischera s manželkou Danou.

Článek

"Ten deficit dneska je už naprosto nepřijatelný, není možné ho posunout ani o milimetr dále a avizuji, že jakýkoli zákon, který bych dostal do ruky a který bude zvyšovat deficit rozpočtu na rok 2010, já v žádném případě nepodepíšu,“ prohlásil Klaus na tiskové konferenci.

Soc. dem. a komunisté například chtějí na lednové schůzi Sněmovny navrhnout třinácté důchody, zrušení poplatku za recept či vrácení nemocenské za první tři dny nemoci. Lidovci zase chtějí, aby se nesnižovala mateřská.

Deficit je hrozivý

Prezident i premiér se shodli, že schválený rozpočtový schodek je hrozivý. Fischer doplnil, že další demontáž rozpočtu v souvislosti s některými poslaneckými návrhy je pro něj nepřijatelná.

"Mohlo by dojít k vážným makroekonomickým poruchám této země,“ uvedl Fischer. Velmi naléhavě upozornil politiky, "aby se nepokoušeli o takovouto demontáž již jimi schváleného státního rozpočtu.“

Sobotka: My deficit neohrožujeme

Stínový ministr financí Bohuslav Sobotka pak v tiskové zprávě zopakoval, že návrhy ČSSD schodek státního rozpočtu na rok 2010 nezvyšují a nemají dopad na státní dluh. Podle něj deficit ohrožují návrhy ODS na snížení spotřební daně u alkoholu, na snížení DPH u některých služeb a na zrušení koncesionářských poplatků. 

Sobotkovy propočty odhadují navýšení deficitu v případě schválení uvedených návrhů až o 13 miliard korun. Místopředseda ČSSD se navezl i do úřednického kabinetu: "ČSSD pokládá za zvláštní, že se ani ministr financí Eduard Janota, ani premiér Jan Fischer o těchto rozpočtově riskantních návrzích ODS vůbec nezmiňují.“

Fischer přitom už dříve ke změnám ve státním rozpočtu, které prosadila ČSSD, uvedl, že povedou k dalšímu navýšení až o 12 miliard. 

Foto: Michaela Říhová, Právo

Manželka prezidenta Livia Klausová (vlevo) s premiérovou chotí Danou Fischerovou.

FOTO: Michaela Říhová, Právo

Oběd v Lánech, kterého se zúčastnily i manželky Livia a Dana, se podle Klause nesl v klidné atmosféře. Klaus s Fischerem prý udělají maximum pro to, aby také volby proběhly v klidu a aby současná vláda dobře fungovala. 

V úterý přijdou šéfové parlamentních komor

Klaus se s Fischerem sešli neoficiálně i po Vánocích v Krkonoších. Politiku ale prý neřešili. Prezident pochválil Fischerův kabinet v novoročním projevu. Zvládá podle něho úkoly lépe, než se všeobecně předpokládalo. [celá zpráva]

Klaus se s Fischerem sešli neoficiálně i po Vánocích v Krkonoších. Politiku ale prý neřešili. Prezident pochválil Fischerův kabinet v novoročním projevu. Zvládá podle něho úkoly lépe, než se všeobecně předpokládalo. [celá zpráva]

Prezident se v úterý setká s předsedy obou parlamentních komor Přemyslem Sobotkou (ODS) a Miloslavem Vlčkem (ČSSD). Sejít by se měl i s předsedy ODS a ČSSD Mirkem Topolánkem a Jiřím Paroubkem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám