Hlavní obsah

Klaus nechce, aby kodaňský summit o klimatu cokoli dohodl

Právo, Novinky, nek, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus si nepřeje, aby se nadcházející summit OSN o klimatu v Kodani na něčem dohodl. Prohlásil to ve středu po setkání se svým řeckým protějškem Karolosem Papuliasem, který je v ČR na třídenní návštěvě.

Foto: David W Cerny, Reuters

Prezident Václav Klaus se svým řeckým protějškem Karolosem Papouliasem

Článek

"Tady náš názor evidentně není shodný. Pro pana prezidenta (Papuliase) úspěchem kodaňské konference bude, když se tam dojde k nějaké dohodě. Pro mne bude úspěchem kodaňské konference, když tam k žádné dohodě nedojde," řekl Klaus.

Český prezident Klaus je ale odpůrcem teorie, že lidská činnost způsobuje změny klimatu. 

Kodaňský summit je plánován na 7. až 18. prosince a podle původních plánů z něj měla vzejít globální dohoda, která by vstoupila v platnost 1. ledna 2013 a navázala na Kjótský protokol o snižování emisí skleníkových plynů platný do roku 2012. Tak daleko se ale nedospěje. [celá zpráva]

Dánsko o víkendu oznámilo, že na summit přijalo pozvání 65 vedoucích světových představitelů, například z USA, Číny, Británie, Německa, Francie, Japonska, Indonésie či Brazílie. Na různé úrovni by se měly konference účastnit delegace 191 členských zemí OSN.

Řada klimatologů upozorňuje, že kodaňský summit je možná poslední příležitostí přijmout opatření ke snížení emisí CO2, aby se podařilo zpomalit proces globální změny klimatu. 

Balkánské země mají být v EU, shodli se prezidenti

Oba prezidenti se ale shodli na potřebě rozšiřování EU o balkánské státy, avšak za předpokladu, že kandidátské země splní všechny podmínky členství. "Žádné zemi by neměly být poskytovány nějaké výjimky či úlevy," zdůraznil Papulias.

Podle Klause ČR jako jeden z novějších členů EU nemá pocit, že vstupem Česka do Unie se mají zabouchnout její dveře. ČR je proto podle něj velmi otevřená dalšímu rozšiřování. Je ale třeba zajistit, aby každá kandidátská země splnila všechna kriteria pro vstup, reagoval Klaus na dotaz, jaký je jeho postoj k rozšíření unie o Turecko.

Reklama

Výběr článků

Načítám