Hlavní obsah

Klaus nebude blokovat vázaný mandát pro vládu, ale nepodepíše ho

Novinky, Jaroslav Soukup
Praha

Prezident Václav Klaus se rozhodl, že nebude blokovat novelu jednacího řádu Sněmovny. Zároveň však oznámil, že ji nepodepíše. Zákon tak vstoupí v platnost. Novela upravuje podmínky, za nichž může vláda předávat kompetence do Bruselu. Její schválení si jako jednu z podmínek přijetí Lisabonské smlouvy stanovila část senátorů ODS.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Novela jednacího řádu zavádí takzvaný vázaný mandát a nově stanovuje povinnost předkládat přenos vládních kompetencí z národní na evropskou úroveň k souhlasu parlamentu. Bez tohoto souhlasu nemohou být kompetence přeneseny.

Klaus se rozhodl zákon nepodepsat, ale zároveň jej nevetoval. Ústava takovouto možnost připouští a zákon vstoupí v platnost.

Klaus se rozhodl, že "nebude blokovat shodu, která vznikla v parlamentu nad zákonem o jednacím řádu Sněmovny. Svůj podpis však pod zákon připojit nemůže, protože by tím vyvolal klamné zdání, že s praxí, kterou tento zákon představuje, vyjadřuje svůj souhlas," stojí v prohlášení Hradu.

"Zákon je vnitrostátním prováděcím předpisem k Lisabonské smlouvě a jeho přijetím Ústavní soud podmínil její soulad s českou Ústavou. Podřizuje alespoň ty nejzávažnější postupy zástupců české vlády v Evropské radě a v Radě EU předchozímu souhlasu parlamentu a tím na vnitrostátní úrovni mírně eliminuje unijní demokratický deficit. Něco takového zde mělo a mohlo být již dávno, bez ohledu na Lisabonskou smlouvu," uvedl prezidentův mluvčí Radim Ochvat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám