Hlavní obsah

Klaus ml. poslal Buzkové petici po poradci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ředitel Prvního obnoveného reálného gymnázia v Praze Václav Klaus předal ve čtvrtek na semináři o školském zákoně poradci ministryně školství Martinu Profantovi petici proti novému systému přijímacího řízení na střední školy. Do dnešního poledne ji podepsalo přes 15 700 lidí.

Foto: Pardubické hudební jaro (archiv)

Jubilejní ročník festivalu Pardubické hudební jaro slavnostně zahájí Česká filharmonie.

Článek

Klaus, syn prezidenta, chtěl petici původně předat ministryni Petře Buzkové, která byla na seminář pozvána. Kvůli nemoci na akci ale nepřišla.

Autorům petice i jejím signatářům se nelíbí, že děti budou smět napsat pro první kolo přijímacího řízení na přihlášku jen jednu střední školu. Nově se totiž bude povinně konat jen jedno kolo přijímacího řízení místo dvou. Vyhlášení druhého kola bude záležet na řediteli střední školy. Žáci se budou moci v druhém kole hlásit na libovolný počet škol. Změnu přináší nový školský zákon.

Podle autorů petice omezuje nový systém přijímacího řízení práva rodičů při snaze zajistit dětem odpovídající vzdělání.  Někteří ředitelé naopak tvrdí, že se přijímací řízení zpřehlední a žáci už nebudou dělat zkoušky na školy, kde pro druhé kolo zbylo jen několik volných míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám