Hlavní obsah

Klaus: Kampaň proti amnestii je útokem proti mně, nedám se zastrašit

Prezident Václav Klaus se v úterý ve vysílání České televize ohradil proti kritice, kterou sklidilo jeho rozhodnutí vyhlásit dílčí amnestii. Prohlásil, že veřejnost je zmanipulovaná mediální kampaní jeho politických soupeřů, která je útokem nikoliv proti amnestii, nýbrž proti němu samotnému.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

"Není to kampaň proti samotné amnestii. Je to kampaň proti mně, proti hodnotám, které představuji a zastávám a které více než dvacet let v politice prosazuji," uvedl Klaus a zdůraznil, že v ní nejde o odsouzené, ani o propouštěné nebo tuneláře.

"Jejím smyslem je útočit na mě osobně – právě nyní, před skončením mé prezidentské funkce. Je výrazem obavy mých politických soupeřů z mého dalšího veřejného působení," prohlásil prezident.

"Spoléhám na všechny, kteří jsou schopni mediální manipulaci prohlédnout. Také oni se mohou spolehnout, že od svých názorů a postojů ani v budoucnu neustoupím a zastrašit se nenechám," řekl Klaus bez bližších podrobností.

"Před 15 lety jsem v podobné situaci řekl větu 'jedeme dál'. Ta platí i dnes," připomněl Klaus tzv. sarajevský atentát, kdy se z ODS, jíž tehdy předsedal, odštěpila část členů a založila Unii svobody.

Prezident vyhlásil dílčí amnestii v novoročním projevu. Následně se proti tomuto kroku zvedla vlna kritiky, když se ukázalo, že se týká známých hospodářských kauz, které se vlečou přes osm let. Ještě posílila poté, co se řada amnestovaných vězňů vrátila záhy po svém propuštění ke kriminální činnosti. Nespokojenost vyvrcholila v posledních dnech v podepisování petic proti amnestii i v hromadném sundávání Klausových obrazů ze stěn úřadů a škol.

Anketa

Je podle vás kritika amnestie mediálním útokem namířeným proti Václavu Klausovi?
Ano
8,9 %
Ne
91,1 %
Celkem hlasovalo 71655 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám