Hlavní obsah

Klaus: Jsem novodobý Don Quijote bojující proti ekodiktatuře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Prezident Václav Klaus se v boji proti ekologickým mýtům, jak nazývá varování před globálním oteplováním, cítí jako osamělý rytíř z románu Miguela de Cervantese, který bojuje s větrnými mlýny. Řekl to v rozhovoru pro německou agenturu DPA. Prezident také kritizoval bývalého amerického viceprezidenta Alberta Gorea za jeho environmentalistický aktivismus.

Článek

"Ano, cítím se jakýmsi novodobým Donem Quijotem, který bojuje s větrnými mlýny, toto přirovnání je pro mě ctí. Když vidím aroganci lidí, jako je Al Gore, musím prostě dělat něco proti tomu," odpověděl Klaus v rozhovoru, který agentuře poskytnul u příležitosti vydání jeho knihy "Modrá, nikoli zelená planeta" v němčině.

Česká hlava státu dále uvedla, že udělením Nobelovy ceny za mír Goreovi se situace dále zdramatizovala. "Tím byl překročen Rubikon a klimatická propaganda se stala oficiální světovou doktrínou. Na druhé straně ale toto ocenění přimělo mnoho lidí k tomu, aby trochu nevěřícně zakroutili hlavami a začali si klást otázky," uvedl Klaus.

Samozvaný velekněz klimatu

Gore, který byl za vlády Billa Clintona v letech 1993-2001 americkým viceprezidentem, se v posledních letech intenzivně věnuje ochraně životního prostředí. Přednáší po světě o problematice globálního oteplování, které označuje za "nejhorší krizi, které svět nyní čelí".

"Falešná a neférová propaganda samozvaného velekněze klimatu mi připomíná komunistickou éru. I tehdy se někteří snažili vnutit ostatním jedinou oficiální pravdu. V dnešní klimatické debatě vidím stejné ohrožení lidské svobody. A považuji za nutné pozvednout proti tomu svůj hlas," řekl Klaus.

Rozumná ochrana životního prostředí přirozeností

Svůj postoj k ekologii vysvětlil Klaus v rozhovoru takto: "Chovat se rozumně k životnímu prostředí je součást přirozeného lidského chování. Ale 'ochrana životního prostředí', to už je jiná věc. Moje polemika není namířena proti rozumné ochraně životního prostředí, ale proti něčemu, co už lze označit za ekodiktaturu. To je chování, které staví ekologické otázky do centra lidského myšlení a činí z nich vládnoucí princip lidstva. Tito lidé jsou mými nepřáteli. Je možné diskutovat o ochraně životního prostředí v malém, ale člověk by měl především dávat sám dobrý příklad. A ne jako pan Gore s jeho monstrózním domem, který polyká spoustu elektřiny."

"Ekologická ideologie se objevila už v 19. století. Ale teprve na přelomu 60. a 70. let 20. století se v USA a v západní Evropě objevili lidé, kteří byli proti svobodě, volnému trhu a demokracii a kterým se zdálo, že socialismus už není schopen 'inspirovat masy'. A tak se vrhli na toto téma a to byl začátek tohoto hnutí," poznamenal Klaus.

Modrá planeta v zelených poutech

"Jako každý akademicky uvažující člověk jsem samozřejmě připraven vzít v úvahu všechna nová fakta o oteplování nebo ochlazování Země. To je technická stránka problému. Jiná věc je interpretace těchto faktů. To je společenská stránka, a v této oblasti nevidím stále nic, co by mohlo změnit můj názor. Prostě nevěřím, že nějaký moudrý povolaný ví lépe, jak se věci mají, než milióny lidí," uvedl Klaus v rozhovoru.

Na otázku ohledně jaderné politiky Německa odpověděl, že "rozhodnutí německé vlády vystoupit z jaderné energetiky bylo určitě chybou. (...) Jaderná energie je mnohem lepší než skoro všechny ostatní energie. Víra v jiné energetické zdroje je iracionální. Ty nové větrné mlýny jsou pro mě skutečně tragické. To není řešení."

Klausova kniha vyjde ve vídeňském nakladatelství Carl Gerold´s Sohn v poněkud upraveném názvu, který v překladu znamená Modrá planeta v zelených poutech.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám