Hlavní obsah

Klaus jmenoval exministra Bureše předsedou Vrchního soudu v Praze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Prezident Václav Klaus na Pražském hradě jmenoval bývalého ministra spravedlnosti Jaroslava Bureše předsedou Vrchního soudu v Praze. Osmapadesátiletý Bureš byl dosud na pražském vrchním soudu místopředsedou, jeho současný předseda Vladimír Stibořík ve funkci končí.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Prezident Václav Klaus a nový předseda Vrchního soudu v Praze Jaroslav Bureš.

Článek

"Věřím, že budete přispívat k tomu, o co vám vždycky šlo, aby se sjednocovalo souzení v České republice, aby se přihlíželo k předchozím precedentům," řekl Klaus při jmenování.

K amnestii, kterou vyhlásil v úterý, se při jmenování Klaus příliš nevracel. "Věřím, že teď ve vašem vrchním soudu už bude vše v pořádku, už budete soudit tak dobře, že nebude potřeba, aby se udělovaly nějaké amnestie a milosti. Doufám, že nastane rajská doba," poznamenal pouze prezident.

Bureše, který byl v letech 2001 až 2002 a 2004 až 2005 ministrem spravedlnosti, navrhl do funkce nynější šéf resortu Pavel Blažek. Podle týdeníku Respekt byl Bureš, který v justici působí od roku 1980, jediným přihlášeným. Dosavadní šéf soudu Stibořík se z funkce rozhodl odejít kvůli svému věku, úřad o tom informoval již v červnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám