Hlavní obsah

Klaus: Havel byl mentálně reformním komunistou

Václav Havel nebyl komunista, ale mentálně v mnoha ohledech byl reformním komunistou. V sobotní Mladé frontě Dnes to řekl bývalý prezident Václav Klaus. Havel podle Klause nechtěl politickou demokracii standardního typu. On nenáviděl politické strany, chtěl svá milovaná hnutí, řekl listu Klaus.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý prezident Václav Klaus

Článek

"A zásadním způsobem odmítal tržní ekonomiku, ač si myslím, že z ní sám osobně velmi tyl. On ale prostě nechtěl trh. Možná si vzpomínáte na jeho výroky, že trh je hokynářství. To byl nepřetržitý ideový souboj s tímto pohledem na svět, řekl o Havlovi Klaus.

Podporu ODS při opakovaném zvolení Havla prezidentem označil Klaus za nutné zlo. "Ano, vnímal jsem to jako nutné zlo. I když tento výrok jsem sám nikdy nepoužil," řekl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Po smrti dramatika a prezidenta Václava Havla se zvýšil zájem čtenářů nejen o jeho hry, ale také o biografie nebo fotopublikace.

Pozitivně Klaus zhodnotil vnímání Havla v zahraničí. "Ano, on byl symbol a je potřeba mít symboly. Zejména v zahraničí to mělo pozitivní význam," uvedl.

Klaus Havla kritizuje opakovaně. Například již v roce 2001 řekl: "Ani jeden z nás za to desetiletí nebojoval s komunismem, ale bojoval s koncepcí toho druhého."

Václav Havel byl prezidentem od února 1993 do února 2003, jeho nástupce Klaus od března 2003 do března 2013.

Reklama

Výběr článků

Načítám