Hlavní obsah

Klaus dostal ocenění Nejsympatičtější politik světa

PRAHA

Český prezident Václav Klaus se od pondělí může pyšnit oceněním "Nejsympatičtější politik světa 2005", který mu udělil slovenský Hospodářský klub. Klaus porazil v internetovém hlasování i zensulého papeže Jana Pavla II. a na třetí pozici skončil ruský prezident Vladimir Putin.

Článek

"Stále si vás na Slovensku velmi vážíme," řekli Klausovi zástupci klubu, kteří mu v pondělí cenu slavnostně předali na Pražském hradě.

"Jsem rád, že se daří udržovat velmi kamarádské, přátelské česko-slovenské vztahy," řekl Klaus novinářům. Doufá, že se vůči Slovákům a Slovensku vždy choval "férově a hezky". "Jestli to tak někdo oceňuje, tak jsem jenom rád," dodal. Se Slovenskem pojí Klause i rodinné vazby, první dáma republiky Lívia je Slovenka.

Klaus byl na začátku devadesátých let společně s tehdejším slovenským premiérem Vladimírem Mečiarem symbolem pokojného rozpadu Československa. Společné soužití Čechů a Slováků ve federaci skončilo na konci roku 1992. 

Bush skončil pátý, Paroubek sedmý

Klub letos pořádal již třetí ročník ankety. Nominováno bylo v tomto ročníku 36 osobností, z toho tři Češi. Na čtvrtém místě skončil papež Benedikt XVI., na pátém americký prezident George Bush. Premiér Jiří Paroubek obsadil sedmou příčku, exprezident Václav Havel dvacátou. Ve druhém ročníku hlasování zvítězil Putin, Klaus byl druhý, Bush třetí.

Neformální ekonomické fórum - Hospodářský klub vznikl v roce 1993. Původní nadace se v roce 1997 přeměnila na občanské sdružení. Podle jednoho z pořadatelů ankety Petra Kasalovského sdružuje klub asi 400 členů z řad podnikatelů a veřejných činitelů nejen ze Slovenska, ale také například z Česka či USA.

Klause nepovažují členové klubu za euroskeptika, ale spíše za "jednoho z mála korektních odborníků na statiku konstrukce nového evropského domu". "Doufáme, že si uděláte čas na debatu se slovenskými fanoušky na téma evropská realita a její vývoj a také problémy naší civilizace. Chceme a vždy budeme naslouchat tomu, co si myslí český prezident," uvedl Kasalovský.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám