Hlavní obsah

Klaus chystá na Hradě personální šachy

Právo,
PRAHA

Dva měsíce po znovuzvolení Václava Klause prezidentem se na Hradě schyluje k personální rošádě. Změny v Kanceláři prezidenta republiky budou teprve zveřejněny. "Oznámíme to v květnu," reagoval na dotaz Práva mluvčí Hradu Petr Hájek. Právě o něm se přitom spekuluje, že Hrad opustí.

Článek

Hájek, který je jako ředitel tiskového odboru jedním z Klausových imagemakerů a nejbližších rádců, to však popřel. "Máte špatné zdroje,“ řekl.

Hlavní Klausovou oporou je jeho tajemník a šéf poradců Ladislav Jakl. Šéfem odboru legislativy a práva však už není JUDr. Jan Bárta, ačkoliv ho webové stránky Hradu v této funkci stále uvádějí. "Odešel jsem k 15. březnu, a to z osobních důvodů. Nemá to nic společného s volbou prezidenta,“ řekl v pondělí Bárta na dotaz Práva. Nyní působí v Ústavu státu a práva Akademie věd ČR.

Bezpečnostní odbor Hradu bez stálého vedení

Prázdná je stále kolonka na webu u bezpečnostního odboru po odchodu ředitele Jana Nováka před dvěma roky do funkce vedoucího Úřadu vlády. Podle informací Práva je dočasně pověřen řízením tohoto odboru vicekancléř Petr Mužák. Do jeho kompetence spadají také odbor ekonomický a personální, odbor spisové a archivní služby, ředitel Správy Pražského hradu a ředitel Lesní správy Lány.

K obměně v postu náčelníka Vojenské kanceláře došlo hned po únorové prezidentské volbě, kdy Vlastimila Picka, který se stal náčelníkem Generálního štábu Armády ČR, nahradil František Hrabal.

Mezi stálé Klausovy spolupracovníky patří expředsedkyně Senátu Libuše Benešová (ODS), která po neúspěchu v senátních volbách roku 2000 později nastoupila na Hrad a je ředitelkou odboru spisové a archivní služby.

Víc možných důvodů

Důvodů k obměně týmu může být víc. Klaus měl být podle některých velmi rozezlen únikem informace o lednové schůzce kancléře Jiřího Weigla s lobbistou Miroslavem Šloufem těsně před volbou prezidenta. Zpráva o setkání prý unikla z Hradu sotva Weigl vytáhl paty a dorazil do blízkého hotelu Savoy. Tuto informaci se nepodařilo ověřit.

Nicméně koluje informace, že i s ohledem na tuto aféru se Klaus, který má pověst pedanta řešícího všechny detaily ve svém týmu, pokouší zašpuntovat zdroje možných úniků informací i personálními změnami.

Dalším zdrojem možných odchodů může být i to, že Klaus na Hradě definitivně skončí v roce 2013 a lidé v jeho nejbližším okolí musí už dnes přemýšlet o své perspektivě.

Reklama

Výběr článků

Načítám