Hlavní obsah

Klaus: Beneš byl velký státník, byli jsme díky němu suverénní zemí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snahou druhého československého prezidenta Edvarda Beneše bylo prosazení a uhájení nezávislosti a svobody Československa, řekl na středečním pietním aktu k 60. výročí Benešova úmrtí v Sezimově Ústí prezident Václav Klaus.

Článek

Podle něj sice Beneš nakonec nebyl schopný najít účinnou obranu a podlehl náporu dvou totalit 20. století, ale měl by zůstat v paměti jako velký státník, díky němuž bylo Československo dvě desetiletí suverénní zemí.

"Zejména díky němu a jeho dílu dnes odevzdáváme Evropské unii významné součásti své státní suverenity jako nezpochybnitelná a respektovaná národní a státní entita," řekl Klaus, který je známým kritikem EU.

Za velkého státníka považuje Beneše i premiér Mirek Topolánek (ODS), který o něm ve svém projevu hovořil jako o "pilném, vzdělaném a přemýšlivém politikovi". Dnešní doba podle Topolánka na politiky neklade takové nároky jako v Benešově období, a proto je prý třeba se ptát, kdo by na jeho místě obstál.

"On se všem tlakům snažil čelit veškerou svou silou a podle svých možností. Jak během Mnichova, tak během února 1948, tak i při vyjednávání nového mocenského uspořádání po Jaltě se vždy snažil o jediné: zajistit Československu a jeho občanům bezpečí," řekl premiér.

Zdůraznil přitom, že dnešní Česko má na rozdíl od republiky za Beneše zajištěno pevné spojenectví. "My, jeho následovníci, si musíme vážit té skutečnosti, že máme fungující transatlantické spojenectví. Proto jsme v Evropské unii, proto jsme v NATO," dodal Topolánek.

Reklama

Výběr článků

Načítám